Иля Пономарьов. Снимка: архив, Reuters
fallback

Иля Пономарьов се оказа доста самотен в руския парламент, след като стана единственият депутат, гласувал против анексирането на Крим, пише Ройтерс.

Либерално-демократическата партия на популисткия лидер Владимир Жириновски иска 38-годишният депутат да бъде изгонен от долната камара на парламента заради "антидържавния" си вот.

Наложи се впоследствие високопоставен парламентарист да напомни на Жириновски, че депутатите не може да бъдат изгонени заради начина, по който гласуват.

Пономарьов каза, че гласуването миналата седмица и враждебността към него показват, че няма място за самостоятелно мислене в един парламент, който е доминиран от лоялната на президента Владимир Путин десноцентристка партия "Единна Русия".

Oще по темата
"Всеки сега се страхува да действа против десноцентристите, защото се бои да не стане жертва на политическа репресия", каза Пономарьов, който е представител на центристката партия "Справедлива Русия", но се обявява за независим.

Пономарьов получи твърде малка подкрепа, когато се опита да обясни решението си в Тwitter. Потребител с ник "studenth" отвърна, че той е "изплюл отрова" и че 99 процента от населението биха искали да го разпънат на кръст.

Всички други гласували в четвъртък в долната камара на парламента 443 депутати подкрепиха анексирането на черноморския полуостров от Украйна, а след това застанаха прави за националния химн. Горната камара на парламента единодушно одобри присъединяването на Крим към Русия - процес, довел до най-дълбоката криза в отношенията между Москва и Запада от Студената война насам.

Пономарьов каза, че е гласувал против анексирането на Крим, защото то би могло да предизвика "широкомащабни кръвопролития в Европа".

"То дестабилизира цялата установена система на международни отношения и международна сигурност. Сегашните ни действия предизвикват война", каза той.

Това не е първият случай, в който физикът и бизнесмен Пономарьов, работил за вече закритата петролна компания "Юкос", се е противопоставял на волята на Путин.

Той организираше улични протести срещу Путин през зимата на 2011-2012 г. и бе порицан от парламента през 2012 г., защото нарече "Единна Русия " "партия на крадци и мошеници" - израз, въведен от друг лидер на протестите. Той имаше неприятности и затова, че не е идвал достатъчно официално облечен в парламента.

Пономарьов казва, че анексирането на Крим не е в интерес на Русия, защото ще хвърли Украйна в прегръдките на бившия враг от Студената война НАТО, а лидерите в Киев печелят от враждебността на Москва.

"Единственият начин за тях да оцелеят във влошаваща се икономика е вълна от патриотични настроения. Колкото повече има доказателства за руска агресия, дори и фалшиви, толкова повече подкрепа могат да наберат", каза той.

Извън парламента Пономарьов не е съвсем сам. В понеделник престижен руски държавен университет заяви, че е уволнил преподавател по философия (историка и политолог Андрей Зубов - б.ред.), който сравни действията на Москва с анексирането на Австрия от нацистка Германия през 1938 г.

Бившият собственик на "Юкос" Михаил Ходорковски, който прекара повече от десетилетие в затвора и изгуби компанията си, след като си развали отношенията с Путин, също критикува Кремъл за политиката му към Украйна.

Пономарьов каза, че Русия няма ясна стратегия, откакто миналия месец бе свален подкрепяният от Москва украински президент Виктор Янукович.

"Путин заложи на Янукович, Янукович бе свален, и той сега иска да покаже, че е имал право като извърти нещата в своя полза. Отговорът на Русия на тези събития не е част от обмислена стратегия, а по-скоро реакция на събитията в Украйна. Една предимно емоционална реакция", каза Пономарьов.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

тя

преди 10 години

Ето как се постига известност . Кой преди това е чувал за тоя човек?

47

Анонимен

преди 10 години

До До Анонимен 75Украински Криме е станал формално след 1964 г. когато неуравновесеният *** Хрушчов го е предал на Украйна, за да се подмаже на украинците и да се откупи за злочинствата терор и убийства, които са извършени там под негово ръководство. Нещо повече, и Одеса, е Херсон са исконно руски. Историята го доказва. Но сталинизмът, част от който е Хрущов, не признават нито история, нито воля на народа, както сега правят новите незаконни управници на Украйна и нейните покровители и подбудители Западна Европа и САЩ.

46

Анонимен

преди 10 години

Няма анексия, Йелке, има възстановяване на справедливостта и историческата истина, има възвръщане, толкова ли си невъзприемчива към истината и правилните понятия. Злоба ли унищожава професионализма ти, избери, какво искаш да бъдеш индиго или честен журналист. Щото хората имат вече мнение, но ти избери, какво ще бъдеш.

fallback