Михайло Ковал. Снимка: Reuters

Върховната рада на Украйна прие оставката на временния министър на отбраната Игор Тенюх, предаде ИТАР-ТАСС. По-рано парламентът отказа да приеме оставката на Тенюх, подадена заради критиките срещу начина, по който се справя с кризата в Крим.

Върховната рада назначи за и. д. министър на отбраната на Украйна Михайло Ковал, информира руската агенция. Франс прес посочва, че Ковал е генерал-полковник на служба в Крим, задържан за кратко в началото на март от проруските сили.

Повторното гласуване на Върховната рада стана след консултации между лидерите на парламентарните фракции с председателя на парламента Олександър Турчинов, пише БТА.

Още по темата
През последните дни руските и проруски сили, които контролират Крим от три седмици, поеха контрола над украинските военни бази и кораби на полуострова, най-често без да влязат в битка.

"Имаме нужда тези, които работят и вземат решения, да са специалисти, хора, които могат да вземат добри решения и да отговарят за тях в екстремни условия, в ситуация на опасност и на военен конфликт", заяви Турчинов.

Върховната рада на Украйна не прие оставката на своя председател Олександър Турчинов, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

В гласуването участваха само двама депутати. Самият Турчинов, който е и и. д. президент на Украйна, подаде оставката си като председател на парламента, след като Виталий Кличко, лидер на партия УДАР, коментира че може да се постави въпроса за смяната му.

"Виждаме, че действията на министъра на отбраната са неефективни. Трябва да се проведат консултации по този въпрос в рамките на коалицията. Ако продължава така, можем да поставим въпроса и за смяна на председателя на Върховната рада", отбеляза днес Кличко.

"Ако някой има претенции към мен, поискайте оставката ми. Ако не искате да го направите, аз сам ще поставя на гласуване този въпрос", отговори Турчинов, преди да постави оставката си на гласуване.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase