Снимка: БТА

Около 200 разгневени роднини на пътници от изчезналия самолет на Малайзийските авиолинии се събраха днес на протест пред посолството на Малайзия в Пекин, носейки плакати, на които можеше да се прочете "Искаме да разберем истината" и "Защо ни карат да чакаме толкова дълго". Около 20-30 души хвърляха пластмасови бутилки с минерална вода по дипломатическото представителство и се опитаха да щурмуват входа с искане да се срещнат с посланика. Стигна се до сблъсъци със силите на реда.

Изявлението на малайзийския премиер Мохамад Наджиб Разак за мястото на падането на самолета позволява да започне едно от най-скъпоструващите и трудни разследвания на авиокатастрофи в историята, отбелязва Ройтерс.

Официално разследване може да започне само след като се установи мястото на катастрофата. То ще позволи на Малайзия да координира международните усилия и да пресява доказателствата. Източник от малайзийското правителството съобщи, че разследването ще се ръководи от Куала Лумпур, но страната се надява и други държави, особено Австралия, да изиграят важна роля.

Още по темата
Мястото на катастрофата е на около 2500 км югозападно от австралийския град Пърт. Този отдалечен район в южния Индийски океан се характеризира с дълбоки студени води, огромни вълни и бурни ветрове.

Издирването на останките на изчезналия малайзийски пътнически самолет ще се съсредоточи върху южната част на Индийския океан, заяви малайзийският министър на транспорта Хишамудин Хюсейн, цитиран от ДПА.

Районът на претърсването е свит до 1,6 милиона кв. км от досегашните 2,24 милиона кв. км, каза той.

"Издирвателно-спасителните операции в северния коридор са отменени. Спряхме операцията и в северната част на южния коридор в близост до Индонезия", каза той.

Хюсейн съобщи, че сателитните данни, които потвърждават, че самолетът се е разбил в Индийския океан, са съдържали последен електронен сигнал, подаден в 00.19 ч. по Гринуич, който продължава да се проучва.

Утре в Пърт ще пристигне американски морски локатор, който ще се монтира на австралийски кораб в петък, съобщи министърът.

Очаква се корабът "Океански щит" да пристигне в района на издирванията на 5 април, предаде ДПА. Това ще е два дни преди да се изчерпи захранването на подводните радиолокационни маяци на самолета и черните му кутии. Австралийският технически експерт Тревър Дженсен обаче предупреди, че дори откриването на черната кутия може да не разкрие всички данни. Записаните технически данни могат да покажат дали е имало проблеми при управлението на самолета, но не и дали те се дължат на човешка намеса. Записът на гласове покрива само последните два часа от полета. "Ако нищо не е казано през това време, в нея няма да има нищо", предупреди бившия служител на австралийския авиопревозвач Куонтас.

Китайският президент Си Цзинпин нареди да се изпрати в Малайзия специален посланик за решаване на въпроса с изчезналия самолет, предаде ИТАР-ТАСС. Това ще е заместник-външният министър Чжан Есуй, който заминава за Малайзия в скоро време.

От 227-те пътници в самолета, 153 са китайци. Китай е поискал от Малайзия цялата информация, въз основа на която е направен изводът, че самолетът се е разбил в Индийския океан, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase