Снимка: Reuters
fallback

В Крим пристигат всеки ден над 200 бежанци от Украйна, общият им брой достигна няколко хиляди и се обмисля създаването на бежански лагери. Това съобщи днес първият вицепремиер на републиката Рустам Темиргалиев, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украински граждани минават всеки ден границата между Крим и Украйна с молба да получат руско гражданство и да останат да живеят в Крим. Средно регистрираме над 200 души дневно", каза Темиргалиев.

Според него се обсъжда възможността на бежанците от Украйна да бъдат осигурени "на първо място социално-битови условия" на територията на детския лагер Артек.

Oще по темата
Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че ще бъдат необходими международни преговори, за да се осигурят доставките на енергия и вода за Крим, предаде Ройтерс.

"Този въпрос трябва да бъде решен чрез международни преговори", каза Медведев на министерско заседание, като намекна, че Русия може да действа заедно с Украйна по въпроса. "Трябва да изберем най-добрия начин за снабдяване на полуострова", отбелязва руският премиер.

Крим получава около 80 процента електричеството си, 85 процента от водата си и голямата част от газа от Украйна, уточни Медведев.

Руското правителство планира да създаде държавна корпорация за развитието на Крим и специална икономическа зона на полуострова, съобщи още кримският вицепремиер Рустам Темиргалиев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Руският премиер Дмитрий Медведев посочи необходимостта от създаване на специална икономическа зона в Крим.

При решаването на сегашните проблеми трябва да помислим и за дългосрочното развитие на Крим. Трябва да предоставим на новия руски регион допълнителни преференции. Мисля, че е възможно да се разгледа въпросът за създаване на специална икономическа зона в Крим, заяви Медведев на специално министерско заседание, посветено на социално-икономическото положение на Крим и Севастопол.

Темиргалиев информира също, че в близките няколко дни около 200 000 пенсионери от Крим ще получат пенсиите си в руски рубли. "Първите пенсии физически ще постъпят при жителите на Крим още утре" посочи кримският вицепремиер.

Рустам Темиргалиев изрази увереност, че след две-три седмици ситуацията с едновременното ползване на двете валути - рубла и гривня - ще се стабилизира. Той допълни, че жителите на Крим не трябва да предизвикват паника при обмяната на валута и ги призова да проявят търпение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

Анонимен

преди 10 години

До Анонимен109 може да отидеш ако искаш там и да оглавиш всичко ! Ама такива като тебе могат само да пишат глупости дори нямат дупе да си напишат името за да не ги набие някой на улицата

90

???

преди 10 години

До бЕ по-тъпо изказване не бях чул.А и като спрат да продават тези фирми какво ще правят... и те ще фалират.А освен това в Русия няма никакво ноу-хау, никакви разработки на технологии, те само изнасят ресурси за долари и евро.Цялата им икономика се крепи на износа на газ и петрол.Така че ако ЕС спре да купува в близко бъдеще газ и петрол от тях последствията за руската икономика ще са трагични.Те са в положение като арабите... живеят защото има петрол и газ.

89

Анонимен

преди 10 години

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО: РУСНАЦИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗСТРЕЛЯНИ С АТОМНО ОРЪЖИЕ! *** ЩЯХА ДА ПОЛУЧАТ ОТ МЕН!На сто процента! Защото това прекрачва всякакви граници! Майната му, трябва да грабваме оръжие и да трепем тия дяволски кацапи (обидна дума за руснаците, живеещи в Украйна ) заедно с ръководителя им! Как съжалявам, че не мога да съм там и да оглавя тези процеси. Не Крим, к.р щяха да получат от мен!

fallback