В Севастопол хора чакат на опашка за руски паспорт. Снимка: Reuters

Над 20 000 кримчани са подали заявление за получаване на руски паспорт. Това съобщи заместник-директорът на руската Федерална миграционна служба Сергей Калюжни, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Още по темата
По думите на Калюжни в Крим живеят над 2 милиона души според данните от преброяването на населението там. „Предстои ни много сериозна, напрегната работа, защото да бъдат издадени толкова документи за един момент е много сложно. Ние вече работим по това и нещата ще бъдат изпълнени в предвидените срокове“, подчерта той.

Калюжни посочи, че в момента служители на Федералната миграционна служба работят на територията на цял Крим, приемането на заявления става на 19 пункта, като броят им тази седмица ще бъде увеличен. „Много са желаещите да получат документи. Естествено, има опашки. Хората искат да получат документа възможно по-бързо“, допълни той.

В Крим от днес официално влиза в обращение руската рубла, съобщи ИТАР-ТАСС.

Някои заведения в Симферопол, включително хотели и ресторанти, вече започнаха да приемат рублата като разплащателно средство още преди 24 март. В магазините в Крим започнаха да се появяват двойни цени, като стойността е посочена в рубли и в гривни. Това засяга главно цените над 1000 гривни.

Според закона на Русия за присъединяване на Крим парична единица на територията на тази република и град Севастопол става руската рубла. До 1 януари 2016 г. там се допуска използването на националната парична единица на Украйна - гривната. След тази дата рублата ще остане единствената законна валута в региона.

От днес в Крим и Севастопол задължително в рубли ще се изплащат данъците, заплатите на работещите в държавния сектор, социалните плащания, както и различни други плащания, ако една от страните е постоянен жител на Русия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase