Снимка: Reuters
fallback

Украинските военнослужещи в Крим получиха заповед да се изтеглят от полуострова, който бе анексиран миналата седмица от Русия, предадоха световните агенции,  позовавайки се на изпълняващия длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов.

Oще по темата
Нареждането е било дадено на министерството на отбраната от Съвета за национална сигурност и отбрана, съобщи Турчинов пред лидерите на парламентарните фракции.

Решението е било взето заради руските военни заплахи за живота и здравето на украинските военни и техните семейства.

По-рано днес руски войници превзеха украинската военноморска база във Феодосия - един от последните военни обекти в Крим, над които се вееше украинското знаме, посочва БТА.

Руски сили щурмуваха призори базата, съобщи министерството на отбраната на Украйна, цитирано от Франс прес. При операцията са ранени няколко украински морски пехотинци и между 60 и 80 са пленени.

Операцията беше извършена с леки бронирани автомобили и хеликоптери, чуха се и изстрели на картечница, посочи министерството.

Няколко камиона, на които бяха качени и завързани украинските военни, напуснаха базата два часа по-късно.

"Командирът на батальона Дмитро Делятницки и неговият заместник Ростислав Ломтев бяха хвърлени на земята и ритани в лицата. След това бяха отведени с хеликоптер в неизвестна посока", посочи военното министерство в комюнике.

Според ведомството руснаците са поставили като условие за освобождаването на задържаните военни украинските офицери да напуснат Крим и да заминат за Западна Украйна.

Няма данни за оказана въоръжена съпротива от страна на отряда морски пехотинци, атакуван от руските сили във Феодосия, допълва АФП.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

читател

преди 10 години

Твърде много русофили има в този форум )

39

dobivictor

преди 10 години

- Изя, таки, шо творится у вас на Украине?- Мойша, у нас, таки, дурдом: русские граждане окружили военную часть Украины и требуют Сдавайтесь!,a военные из части кричат Русские не сдаются!

38

Анонимен

преди 10 години

Аз като гледам, няма украинци да се бият с руснаците.... Взимат си раницата и са свободни....Няма Абу Граиб, няма Гуантанамо, няма ЦРУ затвори в Полша и Румъния...Браво, тази операция в НАТО ще я изучават по учебниците отсега и завинаги.

fallback