Снимка: БТА
fallback

Европейският съюз и Украйна подписаха политическата част на споразумението за асоцииране, предаде Ройтерс. Бившият украински президент Виктор Янукович се отказа през ноември да подпише споразумението, което породи вълна от протести в Украйна и доведе до сегашната криза.

Oще по темата

Политическата част на споразумението беше подписана от украинския премиер Арсений Яценюк, от европейските лидери Херман ван Ромпой и Жозе Борозу и от лидерите на 28-те страни в ЕС. Подписването стана на церемония, съпътстваща срещата на върха на европейските лидери в Брюксел.

Съгласно споразумението Украйна и ЕС се ангажират с по-задълбочено политическо сътрудничество, да сътрудничат по въпросите на сигурността и борбата с тероризма, посочва ИТАР-ТАСС. Политическата част от споразумението има 900 страници.

Икономическата част може да бъде подписана след президентските избори в Украйна през май, посочва Ройтерс.
Ван Ромпой подчерта, че споразумението ще сближи 46-те милиона украинци с ЕС.

"Това е признание на стремежите на народа на Украйна да живее в страна, управлявана от ценности, от демокрация и от върховенството на закона, в която всички граждани работят за националния просперитет", посочи Ван Ромпой. След подписването на документите Ван Ромпой се ръкува с Яценюк.

Премиерът на Украйна подчерта, че сега ще продължат разговорите за подписване на търговско-икономическата част на споразумението, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

128

Ами сега

преди 10 години

Украйна може да издържи без газ само 4 до 5 дни след 1 април с прекратяване подаване на Газ, но при условие, че Украйна ще плати старите дългове за газта, над 1 милиард евро. Цената на газта след 1 април става от 100 на 400 евро. Евросъюзът не подписа Икономическо споразумение, което означава, че финансово икономечески Украйна ще фалира в кратки срокове, което ще породи масови антиМайдански бунтове, отцепване на нови райони към Русия. чийто Върховен съвет има резолюция да приема всеки отцепил се

127

да им е честито!

преди 10 години

Не им остава нищо друго на украинците, освен да се подмият, да си набавят вазелин и.... напред към "Европейските ценности"!

126

социолог

преди 10 години

ЯЙЦЕНУКА тази година трябва да плати 6 милиарда долара външни плащания по заеми, 2 млрд. задължения към Гаспром, и още 8 млрд. към РУСИЯ, след 6 месеца пози предател ще го изритат,

fallback