Снимка: БТА

Европейският съюз и Украйна подписаха политическата част на споразумението за асоцииране, предаде Ройтерс. Бившият украински президент Виктор Янукович се отказа през ноември да подпише споразумението, което породи вълна от протести в Украйна и доведе до сегашната криза.

Още по темата

Политическата част на споразумението беше подписана от украинския премиер Арсений Яценюк, от европейските лидери Херман ван Ромпой и Жозе Борозу и от лидерите на 28-те страни в ЕС. Подписването стана на церемония, съпътстваща срещата на върха на европейските лидери в Брюксел.

Съгласно споразумението Украйна и ЕС се ангажират с по-задълбочено политическо сътрудничество, да сътрудничат по въпросите на сигурността и борбата с тероризма, посочва ИТАР-ТАСС. Политическата част от споразумението има 900 страници.

Икономическата част може да бъде подписана след президентските избори в Украйна през май, посочва Ройтерс.
Ван Ромпой подчерта, че споразумението ще сближи 46-те милиона украинци с ЕС.

"Това е признание на стремежите на народа на Украйна да живее в страна, управлявана от ценности, от демокрация и от върховенството на закона, в която всички граждани работят за националния просперитет", посочи Ван Ромпой. След подписването на документите Ван Ромпой се ръкува с Яценюк.

Премиерът на Украйна подчерта, че сега ще продължат разговорите за подписване на търговско-икономическата част на споразумението, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase