Снимка: Reuters
fallback

Сезиран от президента Владимир Путин, руският Конституционен съд одобри с небивала скорост - само за два часа, договора за присъединяване на Крим, пише московският официоз "Росийская газета". Очаква се документът да бъде ратифициран до края на седмицата, напомня печатът. Някои текстове, например за новите руски граници и гражданството на населението в новите територии, впрочем са постоянни и неотменими. Виенската конвенция обаче позволява на държавите временно да изпълняват нератифицирани договори, ако не нарушават човешките права, смята председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин, цитиран в "Росийская газета".

Договорено е жителите на Крим да решат до месец да станат ли руски граждани, а после за склонилите ще влязат в сила федералните ограничения върху двойното гражданство. Запазят ли втори паспорт или документ за постоянно пребиваване, няма да имат пълен достъп до държавни и общински постове, пише "Комерсант".

Кримчани ще получат и привилегии. До 2016 г. наборниците ще служат само на полуострова, а местните кадрови военни ще сключват с предимство договори за служба в руската армия. Същите привилегии се предвиждат за хората от други силови структури и за съдиите, а данъците на първо време ще постъпват в местните бюджети, посочва "Комерсант".

Военната, правоохранителната и съдебната система обаче ще бъдат преустроени по руски шаблони. Местните кадри ще трябва да се адаптират към законите на Русия, преди да заемат ръководни длъжности, предупреждава "Независимая газета". Владимир Путин възложи вчера на кабинета в най-кратко време да вдигне до средното за Русия равнище сумите, получавани от 677-те хиляди нови руски пенсионери в Крим. Може би ще последва и вдигане на заплатите в бюджетната сфера на полуострова, пише изданието. Още не се знае как ще стане това - чиновниците в кабинета доста ще си блъскат главите. Щом се разраства толкова много разходната част на бюджета, за да избегнат дисбаланс, властите трябва да помислят и за допълнителни приходи, добавя всекидневникът. Средната пенсия в Крим е 5570 рубли (110 евро, б. р.), в Севастопол - град със специален статут - 6200 рубли (123 евро), в Русия - над 10 000 рубли (198 евро), напомня "Росийская газета".

Според руския транспортен министър Максим Соколов жп трафикът, свързващ Русия с Крим, включва 7 двойки композиции, а въздушният - три редовни полета, но има вече заявки за 14, посочва "Комсомолская правда". Самолетите летят над украинска територия без никакви трудности, но Русия има и алтернативен вариант за въздушен коридор през Ростов на Дон. При нужда министерството може да гарантира "сигурен пътникопоток за Крим през предстоящия туристически сезон", обещал Соколов.

Руските власти явно ще направят всичко възможно, за да убедят хората в страната, че това лято непременно трябва да почиват в Крим. Огромното мнозинство впрочем не се нуждае от убеждаване - за мнозина в Русия това ще е най-вече акт на солидарност с народа на Крим, пише "Комсомолская правда".

Украйна започна вече да представя сметки - правосъдният министър Павло Петренко заяви, че Киев ще настоява Русия да плати обезщетение за Крим. Дори бе заявено, че Украйна ще си прихваща заради изгубения полуостров руски имоти на украинска земя, отбелязва електронният в. "Правда". Погледнато отстрани, Украйна, неуспяла да задържи Крим нито с придумвания, нито със заплахи, нито с военна намеса, като че ли се опитва да го продаде.

Русия обаче не купува територии от Украйна, а приема независим субект в състава си, поемайки ангажименти за по-нататъшната му съдба, твърди мрежовото издание. Според него Украйна всъщност ще спечели от раздялата с Крим,независимо че губи голяма част от черноморския шелф, редица пристанища и наема за базата на руския Черноморски флот в Севастопол - 100 милиона долара годишно. Експерти изчислили например, че Киев ще спести 3 милиарда гривни (215 млн. евро) от бюджета, планирани като дотации за Крим през 2014 г., и още към 7 милиарда гривни (501 млн. евро) от неплатени пенсии. "С оглед на страхотния упадък на украинската икономика Киев вероятно ще открие как да изхарчи освободените средства", коментира "Правда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

192

До 199 "Анти ЕС

преди 10 години

Вай, изчервих се от неграмотността си! Нарекох те "Друже", тоест, помахах ти с опашка, а ти веднага се навеждаш за камък! Да живее Уикито - енциклопедията на бедните! Защото съм израстнал с енциклопедии. Започнах с Братя Данчови (това е различно от Братя Грим!), когато бях на 4 години. Продължих с БСЭ - синята, Meyers, Encyclopedia Britanica и чак след това дойде Викито.Знаеш ли каква е разликата? Четеш Вики - от едното влезло, от другото - излезло.Заради кратковременната памет от екрана.

191

Анонимен

преди 10 години

Средната пенсия в Крим е 5570 рубли (110 евро, б. р.), в Русия - над 10 000 рубли (198 евро), напомня "Росийская газета". Neka nemzite vidqt kak se prawi obedinenie, vsichko se izravnqwa , po chovechki.A ne kakto v V Germania iztochnata chast be ostavena dulgo vreme bedna

190

дим

преди 10 години

до 196Ама то всико беше евтино по тази причина и месото транспорта.Те му взели добитака после се радват другите че им било евтино месото.То и днес крадените коли са по евтини а и всичко откраднато де

fallback