Андрис Берзинш, Далия Грибаускайте и Джо Байден. Снимка: Reuters
fallback

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че страната му ще реагира на всякаква агресия срещу нейни съюзници от НАТО, предаде Асошиейтед прес.

Байдън заяви след среща във Вилнюс с президентите на Литва Далия Грибаускайте и на Латвия Андрис Берзинш, че "има растяща цена на всяка агресия".

Предупреждението бе отправено от американския вицепрезидент ден след като руският президент Владимир Путин подписа договор за анексиране на украинския регион Крим, което бе определено от Съединените щати и други държави като нарушение на международното право, отбелязва АП.

Oще по темата
Байдън заяви, че САЩ приемат "много, много сериозно" отговорността си съгласно Северноатлантическия договор да помагат за отбраната на страни членки на алианса.

Русия е тръгнала по "тъмен път" към изолация с действията си в Украйна, каза Байдън, цитиран от Ройтерс.

"Стоим решително до нашите балтийски съюзници в подкрепа на украинския народ и срещу руската агресия. Докато Русия продължава по този тъмен път, тя ще се изправя пред растяща политическа и икономическа изолация", каза Байдън по повод съобщенията за въоръжени нападения срещу украински военнослужещи в Крим.

"Виждаме да се прави опит с груба сила да се преначертаят границите на европейските държави и да се унищожи следвоенната архитектура на Европа", заяви президентът на Литва Далия Грибаускайте.

Балтийските страни се безпокоят не само от руските намерения, но и от икономическата цена на покачване на напрежението, ако Русия отвърне на санкциите срещу нея с търговски забрани или спиране на доставки на природен газ.

Миналата седмица Русия преустанови вноса на хранителни продукти през литовското пристанище Клайпеда, което се прие от местни фирми като политически натиск от Москва, отбелязва Ройтерс.

В понеделник латвийският финансов министър заяви, че ЕС трябва да обезщети страни, които евентуално пострадат от санкциите му срещу Русия.

САЩ ще увеличат военното си присъствие в балтийските страни, заяви Байдън, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Искам да потвърдя решимостта ни да се придържаме към члена за колективната сигурност в Северноатлантическия договор. Поради това неотдавна увеличихме участието на САЩ в патрулирането на въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония", отбеляза той и изрази надежда, че и други натовски страни ще увеличат това свое участие.

"Ние също така ще вземем допълнителни мерки по укрепването на военното сътрудничество, включително ротация на сили на САЩ (в балтийските републики) и военни учения", каза Байдън.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

130

Анонимен

преди 10 години

Този сенатор бърка желаното с действителното. При конфликт- САЩ са радиоактивна пепел и помен няма да остане от кока колата им и ГМО- та с които тровеха света! Расмусен, налягайте си парцалите, защото имате доста какво да губите... вашта мама!

129

Istina

преди 10 години

Miri6e na voiina. Ne slu4aino edin amerikansku Senator ot evreiiski prozhod e kazal 4e Tretata svetovna voiina 6te se vodi glavno v Evropa! Evreite nqma da mirjasat dokato ne uni6tojat i posledniqt bql, krasiv rus 4ovek!!!!!!!

128

ми как ...

преди 10 години

Ще *** *** майчина на потенциалните агресори. Все още военната им мощ няма равна...В Ирак плениха 250 000 иракска армия само за седмица. Не беше се случвало от пленяватето на фон Паулус при Сталинград

fallback