Премиерът на Крим Сергей Аксьонов Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Ако трябва да има упрек към някого за разделението в Украйна, то той трябва да е насочен към украинските политически елити, които не успяха да обединят общностите, живеещи в рамките на страната. Това заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air анализаторът проф. Искра Баева.

По думите ѝ през последните години в Украйна се е водила политика за сметка на населението.

Баева твърди, че резултатите от референдума в Крим едва ли са изненадали някого. Според нея високата избирателна активност показва, че гражданите имат огромно желание да променят позицията, в която се намират в момента.

“Проблемът с този референдум не е това, че беше обявен за незаконен от голяма част от международната общност. Проблемът е, че това решение се превръща в следващата стъпка към голямата криза в Украйна”, категорична е Баева.

Oще по темата
Тя подчерта, че повечето големи исторически проблеми са били решавани чрез нарушаване на международните договорености. Въпреки това при конфликта в Украйна се вижда ясно, че външните сили, които поощряваха процесите на Майдана, действаха много невнимателно, посочва анализаторът. По думите на Баева те не са обърнали внимание на нежеланите последици, а са се концентрирали преди всичко върху смяната на властта.

“За първи път Русия има толкова ясно изразена позиция, която е в противоречие с тази на останалите”, подчертава Баева. Тя твърди, че всичко това произлиза от факта, че за първи път след разпадането на СССР Западът се опитва да навлезе в територии, с които Москва е силно свързана.

Анализаторът смята, че сега Русия получава по-силни карти благодарение на референдума. Баева твърди, че Путин едва ли е очаквал силна подкрепа от Китай във връзка с кризата в Украйна.

“Очаквам по-умерена позиция от Путин и компромиси от страна на международната общност и ЕС”, посочва Баева. Според нея отношенията на Русия и Запада ще се влошат, поради което играчите в дипломацията ще имат възможност да покажат дали са дипломати или силови политици.

България не може да вземе позиция, различна от тази на Европейския съюз, коментира Баева. По думите ѝ министърът на външните работи Кристиан Вигенин не е изразил ясно българския национален интерес по време на визитата си в Киев.  

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

майдан

преди 10 години

България не може да вземе позиция, различна от тази на Европейския съюз, коментира Баева. Това, на български език значи :"България вече е поробена от ЕС и САЩ", затова няма право на собствено мнение!

34

Анонимен

преди 10 години

Пиша ти от Плевен, драги Ванка.Помниш ли кагда пришол със танка?Беше млад, но се държеше мъжки.Зарази семейството ми с въшкиВзе на мама златните пендарии дори галошите ми стари.Помниш ли, как кушаше картошки?Наконец забърса три кокошки.

33

Анонимен

преди 10 години

До 38: Пубертетчетата не познават Русия и не са нито русофилчета, нито русофобчета. Днешните пубертетчета не се интересуват от политика, история, литература, с много малки изключения, разбира се. Те боготворят фейсбук, сайтове за запознанства, молове и пр.

fallback