Снимка: Reuters
fallback

Върховният съвет на Крим на свое извънредно пленарно заседание прие постановление „За независимост на Крим“.

Oще по темата

За него гласуваха 85 депутати, съобщи пресцентърът на кримския парламент.

В приетия документ се посочва също така, че чрез Върховния съвет Република Крим „се обръща към Руската федерация с предложение за приемане на Република Крим в състава на руската федерация в качеството на нов субект със статут на република“, предаде ИТАР-ТАСС.

Република Крим се обръща с молба към ООН и всички държави по света да признаят държавата, създадена от народите на Крим, се казва още в решението на Върховния съвет на Крим.

Парламентът на Крим реши също така, че украинската държавна собственост на полуострова се национализира и става собственост на Република Крим.

Междувременно Градският съвет на Севастопол единодушно гласува градът да влезе в състава на Руската федерация като отделен неин субект. Решението бе взето единодушно на извънредно заседание на градския съвет. На него бяха одобрени резултатите от вчерашния референдума за статута на Кримския полуостров. 95,6 процента от гласувалите в Севастопол са се обявили за присъединяването към Русия.

Ръководителя на Координационния съвет на Севастопол Алексей Чалий бе уполномощен от съвета да подпише съответния договор с Русия.

Населението на Крим подкрепи с 96,6 на сто от гласовете на вчерашния референдум включването на украинския полуостров в състава на Русия. Това показват окончателните резултати от вота, съобщени днес чрез Тwitter от проруския премиер на Крим Сергей Аксьонов, предаде Франс прес. "Крайният резултат от референдума: 96,6 на сто "за"!" - пише Аксьонов.

Междувременно стана ясно, че долната камара на руския парламент ще приеме "в най-кратки срокове" законите, необходими за влизането на Крим в Руската федерация. Това заяви заместник-председателят на Думата Сергей Неверов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Неверов каза, че резултатите от вчерашния референдум ясно са показали, че жителите на Крим виждат бъдещето си "единствено в състава на Русия". Хората гласуваха за "възсъединяване на народ, който винаги е живял заедно", заяви Неверов, пише БТА.

Очаква се днес кримски парламентаристи да заминат за Москва за разговори по процедурата. Западът, САЩ и ЕС не признават референдума за статута на Крим и подготвят санкции срещу Русия, чиито войски от няколко седмици окупират Крим, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

531

Анонимен

преди 10 години

ami narode balgarski praznuvah nova godina v sarbia nekva reka sava li be6e no sarbina ot 273 djamii sa ostavili edna nie koito sme gi bili s kapitani i leitinanti tehnite generali sa ko 4akame --------da ni pokaje edno dete metin ahmed li be6e toi pokaza 4e mladite miusiulmani iskat da jiveiat po drug na4in ne liutvi miuvti i ahmed baston prase duganov da im opredeliat normi na jivot-------az po maika sam vlah vidin po ba6ta ot gocedel4ev no niakoi ako me nare4e vlah romanec ili poma4en balgari

530

Анонимен

преди 10 години

През 1999 г изтече срока на Ньойсия договор. Автоматично/без референдум/ български стават отново и Беломорска Тракия и Зап.покрайнини.Щом Китай си върнаХонг Конг, сега е наш редЩом не си искаме Собствените земи, какво морално и историческо право имаме да се изказваме за суверинитет на страни през девет гори в десета и през девет морета в десетоНие , българите сме забравили какво е национална гордост

529

хаха

преди 10 години

стига сте се филмирали всички... няма турчин в България който да иска развалянето на цялостта на държавата! тези простотии ви ги втълпяват в *** ви мозъци от години без да е истина...а за Крим.. населението си избира към кои да принадлежи и забележете колко е процентното съотношение в Крим преди да критикувате!толкова ли сте *** за да сравнявате процентното съотношение в Крим между руснаци и украинци и между турци и българи в България?! прости сте..

fallback