Снимка: Bulgaria On Air

Дипломатичността винаги изглежда плашлива, когато има едно агресивно поведение от едната страна, както е в случая с ЕС и Русия спрямо конфликта в Украйна. По този начин евродепутатът Надежда Нейнски коментира в ефира на Bulgaria On Air намерението за прилагането на санкции от ЕС на Русия.

„В момента ЕС и Запада се опитват чрез демократични механизми да убедят Русия, която съвсем доскоро смяташе за свой партньор, да съблюдава и да спазва правилата, които се спазват от абсолютно всички”, заяви Нейнски.

Тя коментира и визитата на външния министър Кристиян Вигенин в Украйна с думите, че това е „една европейска позиция”.

Евродепутатът изтъкна, че България има интерес от една стабилна, единна и териториалнo цяла Украйна.

Нейнски допълни, че по начина, по който поставя условията си, Русия нарушава редица споразумения и документи на международното право.

По повод ескалацията на протестите в Донецк евродепутатът коментира, че определено Русия прави опит за дестабилизация на области в Украйна.  Тя не изключи събитията в Донецк да последват сценария от Крим, който започва с проруски активисти и впоследствие се оказва, че е имало и държавна намеса.

„Не знам по тази спирала, по която се спуска Русия, докъде ще  доведе и Украйна, и ЕС. Мисля, че границата е почти пресечена, а има и една точка, след която няма и връщане”, коментира още Нейнски и изрази надежда, че дипломатическите методи за решаване на конфликта в Украйна все още не са изчерпани.

Според нея не може да се прави паралел между случващото се Крим и отделянето на Косово от Сърбия преди години.

„Бежанският поток в Косово се отприщи от един план „Подкова” за етническо прочистване. Тогава международната общност се намеси, за да реши една хуманитарна криза. Докато в Крим сега е чиста проба анексиране”, коментира Нейнски.

Според евродепутата Илияна Йотова също не може да се прави паралел между Косово и Крим. 

„Спецификата на Източна Европа е по-различна от тази на Балканите. При Косово имаше междуетнически проблеми, които ги няма в Крим. Нещо повече темата Крим все по-често се обсъжда като „про” и „анти” Русия, вместо в контекста на решаване на проблема в Украйна”, заяви Йотова. Според нея все още не са изчерпани възможностите за дипломатически ходове и в този смисъл европейските политици трябва да бъдат по-умерени в изказванията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase