Снимка: Reuters

В светлината на украинската криза основният въпрос за Русия е "дали ще можем днес да се противим срещу санкциите, с които ни заплашват Европа и САЩ?", пише седмичникът "Аргументи недели".

След САЩ и Евросъюзът ще одобри в понеделник визови и финансови санкции срещу руски представители - може би и забрана за военнотехническо сътрудничество с Русия, но това ще означава "умерени щети за руската отбранителна промишленост", заявява "Ведомости".

Санкциите ще бъдат одобрени на среща на европейските външни министри в понеделник след неделния референдум в Крим за присъединяване към Русия. Списъкът още не е готов, но се знае, че няма да включва руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров. Освен европейски представители го обсъждат делегати от Швейцария и Япония, а във визовите санкции може да се включат Канада и Турция. Подобни санкции въведоха и САЩ, но списъкът с наказаните не е публикуван. Европейските санкции може да бъдат разширени, по-специално с ембарго върху оръжейните доставки за Русия, посочва вестникът.

Още по темата
Връзките между руското министерство на отбраната и ресорните ведомства на страните от НАТО бяха прекъснати почти веднага, щом започнаха събитията в Крим. Ще продължат обаче инспекциите, контролиращи изпълнението на международни споразумения като договора СТАРТ-3 за съкращаване на нападателните въоръжения, заяви руският зам.-министър Анатолий Антонов.

Колкото до прекъсване на връзките в отбранителната промишленост, засега само шведската компания "Волво" заяви, че заради събитията в Украйна може да спре съвместната дейност на руската "Уралвагонзавод" с "Рено тръкс", разработващи колесен бронетранспортьор "Атом", отбелязва в. "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Най-големият руско-европейски проект в тази сфера за общо 1,2 милиарда евро е строежът на два хеликоптероносача тип "Мистрал" във Франция, но френският министър на отбраната Лоран Фабиюс заяви, че засега не се очертават санкции, свързани с този договор. В края на есента се очаква първият кораб - "Владивосток", да пристигне в Русия. Дори да последват санкции във връзка с проекта, "Владивосток" едва ли ще бъде реквизиран, смята руският военен експерт Михаил Барабанов.

В сътрудничество с европейски фирми Русия сглобява някои системи за своите въоръжени сили - например френски навигационен комплекс, но руските партньори на френската "Сажем" не знаят нищо за санкции.

Според служител от министерството на отбраната в Москва евентуални сурови санкции, спиращи доставките на електронни компоненти, ще изправят руската отбранителна индустрия пред сериозни, но не и непреодолими трудности. "Всички стратегически направления се осигуряват само с електроника руско производство", а недостигът на техника от ЕС ще стимулира местното производство, твърди Андрей Зверев, шеф на холдинга "Роселектроника".

"Независимая газета" анализира коментари за руско-украинската криза от страна на опозицията в Русия. Разрешението на руския парламент да се използват федерални войски в Крим е "грешка с извънредно опасни последици", смята Григорий Явлински, лидер на извънпарламентарната партия "Яблоко".

Според Михаил Касянов, оглавяващ друга сила извън парламента - РПР-ПАРНАС, кримските власти организират референдума за присъединяване към Русия твърде прибързано, вместо "за една година под контрола на ОССЕ" да осигурят "свобода и равенство на всички политически и обществени сили, за да представят своите
аргументи". Сега обаче плебисцитът "няма да е законен".

Украинската икономика е на ръба на катастрофата и кризата в крайна сметка ще удари всички - и Украйна, и ЕС, и САЩ, отбелязва милиардерът Михаил Прохоров, основател на "Гражданска платформа".

Всекидневникът цитира и Алексей Навални, водач на Партията на прогреса, нарекъл "великолепна агитация" обещанията на Москва да вдигне двойно бюджета на Крим, а заплатите там - четворно. "Така ще присъединим която щем държава. Хайде да обещаем четворно вдигане на заплатите и САЩ ще гласуват да влязат при нас като субект" на федерацията, иронизира руският опозиционер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase