Снимка: БТА

Началникът на китайската гражданска авиация заяви днес, че няма доказателства, че плаващите предмети в Южнокитайско море, показани на сателитни снимки, са свързани с изчезналия самолет на Малайзийските авиолинии, съобщи Ройтерс.

"Китайски сателити са открили дим и плаващи предмети /.../ За момента не можем да потвърдим, че това е свързано с изчезналия самолет", заяви Ли Цзясян пред репортери в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент.

Още по темата
Той добави, че няма доказателства, че малайзийските военни крият информация за изчезналия самолет.

По-рано днес агенция Синхуа съобщи, че на китайски правителствен сайт са поместени снимки на предполагаеми отломки от изчезналия самолет "Боинг" на Малайзийските авиолинии.

На сателитни снимки, направени на 9 март сутринта, се виждали "три подозрителни плаващи предмета" с различни размери.

Най-голямата от предполагаемите отломки е 24 на 22 метра. Синхуа посочва и координатите на мястото на тези предмети - в морето южно от Виетнам и източно от Малайзия.

Китай ще продължи операциите по издирването на самолета "Боинг-777" на Малайзийските линии, изчезнал от събота, "докато има лъч на надежда", заяви днес китайският премиер Ли Къцян, цитиран от Франс прес.

"Ние няма да се откажем да разследваме и най-малката следа, която бъде открита", каза Ли на пресконференция в Пекин след  закриването на годишната сесия на китайския парламент.

Два виетнамски самолета бяха изпратени в района, където  китайски спътник бил забелязал предполагаеми отломки от изчезналия "Боинг-777" на малайзийските авиолинии, но не откриха нищо. Това съобщи кореспондент на Ройтерс от борда на един от  самолетите.

Машините многократно кръжаха над района в Южнокитайско море, но не успяха да открият никакви предмети, уточни журналистът, който прекара три часа на борда на транспортния самолет Антонов 26. (БТА)

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase