Снимка: Reuters

"Добре, лека нощ" - гласи последното радиосъобщение, изпратено до въздушния контрол от изчезналия в събота "Боинг" 777, съобщи днес малайзийският посланик в Пекин на среща с близки на китайските пътници, предаде Франс прес.

Думите са казани от един от пилотите в момента, когато самолетът напускал малайзийското въздушно пространство, за да влезе във виетнамското, посочи посланик Искандар Сарудин. Той добави, че "още не е дошло времето" да се разкрие информацията, предадена от военните на гражданските власти, които продължават петдневното издирване.

Посланик Сарудин защити пилотите, след като австралийска телевизия обвини 27-годишния помощник-пилот Фарик Абдул Хамид в нарушаване на авиационните правила през 2011 година. Тогава той пуснал две млади южноафриканки в пилотската кабина по време на полет.

Още по темата
Самолетът "Боинг" 777 с 239 пътници на борда, сред които има и 153 китайци, изчезна между Малайзия и южната част на Виетнам. Операциите по издирването още не дават резултат, въпреки че според Куала Лумпур в тях са мобилизирани безпрецедентни средства.

Радар на малайзийските военновъздушни сили е проследил неидентифициран радарен сигнал, изчезнал край северозападния щат Пинанг, предаде ДПА.

Последно неидентифицираният самолет е забелязан в 2,15 сутринта в събота на 370 километра от Пинанг. Информацията все още се проверява, но накара властите да изпратят екипи в Малакския проток. Маршрутът на самолета, летящ за Пекин, преминава от другата страна на малайзийския полуостров.

Там се съсредоточават повечето от усилията по издирването. Министърът на транспорта Хишамудин бин Тун Хюсейн заяви, че Малайзия се консултира с колегите си от САЩ.

Федералното авиационно управление и Националният съвет за сигурност на транспорта помагат на службите в Куала Лумпур при анализа на данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase