Банкок рано сутрин. Снимка: архив Ройтерс

Търсенето на липсващия самолет на Malaysia Airlines хвърля светлина върху процъфтяващата търговия с крадени паспорти: най-малко двама души на борда на машината са надхитрили граничните служители с идентификационни карти, които са били регистрирани в Тайланд като откраднати. Случаят показва колко различна степен на важност в различните страни по света има въпросът за безопасността на полетите, пише в свой анализ Wall Street Journal.

До Европа и Съединените щати измамниците биха стигнали трудно, използвайки откраднати паспорти, защото в наши дни се ползват документи с биометрични данни. В допълнение на някои места рутинно се вземат пръстови отпечатъци и се извършва сканиране на очите. В Азия е по-лесно да се пътува под чуждо име. Тук контролът на летищата често е небрежен и процъфтява черен пазар за паспорти. Hidden Field

Въпреки че повечето азиатски страни, включително и Малайзия, имат на летищата си високотехнологични устройства като скенери за пръстови отпечатъци, рядко се извършват систематични прегледи. Някои от най-добрите фалшификатори в света произхождат именно от Азия, казва европейски експерт по документи за пътуване.

Още по темата
Двамата пътници на полет MH370, който малко след старта на полета си от Куала Лумпур по пътя към Пекин изчезна в събота от радарните екрани и все още е в неизвестност, са резервирали свързващи полети до Амстердам. Това се потвърждава от електронните графици за полетите на двамата, с които Wall Street Journal разполага. Гранични служители на Малайзия обаче не са успели да сравнят документите за пътуване на нито един от двамата с международната полицейска база данни за откраднати паспорти.

Наистина няма доказателства, че двамата могат да имат нещо общо с изчезването на самолета, но неуспехът на граничния контрол показва колко много различни стандарти за безопасност на пътуванията във въздуха има в отделните страни. В понеделник надзорният орган на малайзийското гражданско въздухоплаване обясни, че стандартите за безопасност на международното летище на Куала Лумпур са в съответствие с международните стандарти. Hidden Field

Според Интерпол, международният орган за координацията на полицейските сили, милиарди хора са били в състояние да се качат на самолет миналата година, без да се налага техните паспортни данни да се сравняват с наличните масиви от данни.

„Има една шепа страни по света, които правят това много съвестно. САЩ са една от тях. Великобритания е друга", каза Джесика Вюган, старши учен в мозъчния тръст Център за изследвания на имиграцията. „Страните, които не го правят, са слабото място в международния трафик".

Тайланд, една от най-популярните туристически дестинации в света, според анализатори по сигурността разполага с особено силен регионален пазар за откраднати и подправени паспорти. Престъпниците и търсещи убежище често се крият в Тайланд и използват за тази цел фалшиви документи. Тайландските власти са наясно с проблема и вече се опитват да се преборят с него.

"Пазарът е много силен", казва Пол Квалия от компанията за консултации по сигурността PQA Associates със седалище в Банкок. „Налице са някои подобрения в сигурността на летищата. Но страната все още е едно добро място за закупуване на фалшиви или откраднати документи".

Междувременно тайландската полиция обяви планове за засилване на усилията си за прекратяване на търговията с откраднати паспорти. С течение на годините в страната се е била развила истинска индустрия за фалшиви документ. На булевард Khao San Road в Банкок, гъсто населена дестинация за туристи от всички краища на света, сергиите предлагат фалшиви журналистически карти, студентски карти, различни полицейски значки и дори университетски дипломи.

Представител на местна туристическа агенция казва, че престъпни банди често се приютяват в слабо охраняваните хотели и след това се отправят в търсене на паспорти и други ценности в другите стаи. През последните 4-5 години в Тайланд са били откраднати или фалшифицирани повече от 100 хиляди паспорта, казва местният полицай Сонгсак Паксасукул. Някои от тях, особено документи за самоличност от страна на Европейския съюз, ще струват на черния пазар до 6000 щатски долара, казва той.

Понякога паспортите въобще не се крадат, казва консултантът по сигурността Квалия. Има и "млади хора", които идват в Тайланд, след това изчерпват средствата си и "решават да продадат паспорта си", казва той. „Те могат да направят малко пари с него, а след това да го обявят за изгубен и да получат нов от посолствата си". 

Още подобни световни новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase