Снимка: архив, Reuters
fallback

Страните членки на Европейския съюз се споразумяха за формулировката на санкциите срещу Русия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на документ, с чието съдържание агенцията се е запознала.

Санкциите ще включват замразяване на авоари и забрана за пътуване за отговорните за нарушаването на суверенитета на Украйна.

Документът от седем страници описва в подробности ограничителните мерки, които ще бъдат предприети срещу Москва, ако тя не прекрати намесата си в Крим и не се съгласи на преговори с помощта на международни посредници за прекратяване на кризата в Украйна.

Oще по темата

Ако документът бъде одобрен от външните министри на ЕС на срещата им в понеделник, това ще бъдат първите санкции, наложени от ЕС срещу Русия след края на Студената война, отбелязва Ройтерс. Това би било признак за сериозно влошаване на отношенията между Изтока и Запада, допълва агенцията.

Документът е бил одобрен по т. нар. мълчалива процедура, съгласно която нито една държава член на ЕС не е възразила на предложените формулировки до предварително указания час 11.00 ч по Гринуич днес (13.00 ч българско време). Външните министри на ЕС ще се съберат в Брюксел в понеделник, за да гласуват официално документа.

ЕС обаче продължава да работи по уточняване на списъка с лица, които ще бъдат засегнати от санкциите, посочва Ройтерс.

Вчера в Лондон представители на Великобритания, САЩ, Италия, Франция, Германия, Швейцария, Япония и други страни са се събрали, за да обсъдят този въпрос, но не са приключили със съставянето на списък. Дискусиите продължават и списъкът ще бъде готов до понеделник, каза пред Ройтерс източник от ЕС.

Източници от ЕС твърдят, че руският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров няма да бъдат сред лицата, срещу които ще бъдат наложени санкции, за да се запазят отворени каналите за комуникация с Москва. Санкциите ще обхванат приближени на Путин в службите за сигурност и армията, както и членове на руския парламент.

Ако Москва не се поддаде на този натиск, ЕС е готов да предприеме следващи стъпки, които може да включат оръжейно ембарго и други търговски ограничения, посочва Ройтерс. Може да бъдат наложени санкции и на самия руски президент.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

123

БГ

преди 10 години

ЕС найстина ще потъне. В момента САЩ, започва изпълнението си на плана да потопи финансово цяла Европа. Да внасяме газ от САЩ, това означава милиарди ?/$ да потекат натам. ЕС и сега не е съвършен, защото колкото и да са обединени страните, толкова са и разделени. За едни на запад има, обаче за другите от изток няма. Някой май са по равни от другите.

122

gosho

преди 10 години

Neka me sankcionira niakoi, ako pod krakata mi ima neft, gas i zlato.

121

Филибето

преди 10 години

Сега ако имахме силен министър трябва да тропне по масата да не гласува за санкции заради шенген,заради истерията в Англия,Холандия,Германия и за всички унижения на които сме подложени години наред.

fallback