Снимка: Reuters

Въоръжените сили на Украйна ще действат, ако руската военна намеса на украинска територия се разрасне още повече, заяви днес украинският министър-председател Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс.

"В случай на по-нататъшна ескалация и военна намеса на чужди сили на украинска територия украинското правителство и украинската армия ще действат в съответствие с конституцията и законите", каза Яценюк на пресконференция в Брюксел. "Ние сме готови да защитаваме нашата страна", заяви украинският премиер, който пристигна в белгийската столица, за да обсъди кризата с лидерите на страните от Европейския съюз.

Още по темата
Досега украинските сили не са отвърнали на завземането на Кримския полуостров от руски войски. Но според Яценюк това може да се промени, ако руската намеса се разрасне.

Той каза, че в разговорите с лидерите от ЕС са обсъждани само политически и мирни средства за уреждане на конфликта.

Яценюк отбеляза, че Украйна е готова да подпише веднага щом е възможно споразумението за асоцииране с Европейския съюз, което бившият президент Виктор Янукович отказа да подпише през ноември.

Същевременно първият вицепремиер на Крим Рустам Темиргалиев заяви, че всички предприятия, разположени на територията на полуострова и които са държавна собственост на Украйна, ще бъдат национализирани.

"Всички държавни предприятия на Украйна ще бъдат национализирани и ще преминат в собственост на Кримската автономия", посочи Темиргалиев. Той отбеляза, че цялата собственост на частния бизнес, включително земи, недвижимост, предприятия, ще бъде преоформена в съответствие с руското законодателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase