Снимка: Reuters

Руски сили са превзели днес два украински батальона за противоракетна отбрана (ПРО) в Крим, съобщи военен източник, цитиран от Ройтерс.

По думите му сега се "очаква да пристигнат руски ракетни специалисти и проруски активисти, които ще трябва да убедят украинските военни да изпълняват съвместни бойни задължения".

Засега обаче няма потвърждение от украинското министерство на отбраната на съобщението.

Според АФП превзетите бази се използват за изстрелването на ракети, но нахлулите снощи руски части не открили боеприпаси, защото през вчерашния ден те били преместени от украинските военни.

Руският военен министър Сергей Шойгу категорично настоя, че в Крим няма разположени руски войски и определи твърденията за тяхното съществуване - "провокации", съобщи Интерфакс.

За формирането на кримските отряди за самоотбрана "Тигър" и "Рис", Шойгу посочи, че "няма представа" откъде са се появили тези групи.

Междувременно украинският външен министър обяви, че настоява за мирно решаване на конфликта с Русия.

При пристигането си в Париж за международна среща, в която ще бъде обсъден конфликтът, Андрий Дешчица заяви: "Искаме да кажем няколко неща на руснаците. Искаме да поддържаме добър диалог и добри отношения с руския народ. Искаме да решим мирно този конфликт и не искаме да воюваме с руснаците".

Според дипломатически източници, цитирани от ДПА, украинският министър на външните работи ще има в Париж двустранен разговор с руския си колега Сергей Лавров. Срещата не е потвърдена за момента нито от Москва, нито от Киев, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase