Снимка: Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна днес на посещение в украинската столица Киев в израз на подкрепа за новите прозападни власти в страната, предадоха световните агенции.

На фона на неколкочасовата визита, която има силно символно значение, Съединените щати ще предоставят на Украйна 1 милиарда долара енергийна помощ в рамките на международен кредит, заявиха източници от делегацията на Кери, пожелали да запазят анонимност.

САЩ освен това ще изпратят експерти, които да помогнат на украинското министерство на финансите и централна банка да се справят с пазарния натиск, както и наблюдатели на предстоящите на 25 май президентски избори, съобщава БТА.

Съединените щати ще работят с международните партньори, за да гарантират, че Украйна ще разполага с достатъчно средства, за да възстанови своята стабилност и да се върне към икономически растеж, допълни Белият дом, цитиран от Ройтерс. 

Високопоставен представител на американското правителство даде да се разбере, че САЩ са готови да наложат санкции на Русия, "най-вероятно съвсем скоро", предаде още британската агенция.

Санкциите са "въпрос на дни, а не на седмици", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase