Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Европейската комисия е стартирала преди месец наказателна процедура срещу България заради неспазени ангажименти на София във връзка с изборите за евродепутати, съобщи БНТ.

До четвъртък България трябва да уведоми Европейската комисия дали в националното законодателство е пренесена директива от 2013 година за някои от условията за упражняване правото на хора от Европейския съюз, живеещи в друга европейска държава, да бъдат избирани за евродепутати.

Директивата предвижда улесняване на административните процедури за европейски граждани, живеещи в друга държава от съюза, които искат да се кандидатират там за евродепутати.

Общо 14 държави, сред които още Белгия, Дания, Франция, Румъния, към началото на февруари не са променили националното си законодателство така, че да отговаря на директивата, и са получили предупредителни писма.

Тези писма са първа стъпка от наказателната процедура, която в бъдеще може да стигне до съд и до налагане на глоби, ако България не предприеме необходимите стъпки и не осведоми Брюксел за приетото законодателство.

По принцип в такива случаи Европейската комисия предпочита въпросът да бъде разрешен преди това, вместо да започва дело.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Хахото

преди 10 години

До Анонимен21Разбихме си индустрията сами, приятел! Не ни е винове ЕС по абсолютно никакъв начин. Същото важи и за ядрените реакции - така или иначе щяхме да го затворим под влиянието на някой си - ЕС или "майка Русия". И това, че дошли като офшорни сметки за малцина не ти е винове ЕС, а тези, които са дали на малцината парите. Ако не се бяхме присъединили към ЕС или пък се махнем сега не ми се мисли на какво ще заприлича България - сега е лунен кратер, а ако това стане... тотален упадък!

20

Анонимен

преди 10 години

До 13 и 14 ХахотоТи само какво са ти дали и какво си взел от приемането ни ли смяташ??Това,че дадохме два ядрени реактора,разбихме индустрия,освободихме пазар и дадохме държавни протекции на инвеститори/според мен чисти крадци/,които в европейска държава инвестират по-малко средства от африканска колония,подарихме на 90%ВСИЧКО ДЕ КАКВО МОЖЕШЕ ДА НОСИ ПЕЧАЛБА НА БЪЛГАРИЯ,за да ни сложат пред носа сега моркова"демокрация",която при нас никога не идва,а дойде във вид на офшорни сметки за малцина!

19

Хахото

преди 10 години

До До 12Пухохохоох, смешкииииииии. Какво производство в България бре, приятел? Какво намаляване на безработица бре!? *** ли ще накараш да работи? България не може да се захрани с нищо сама! Ако по случйност стане така, че се махнем от ЕС и купуваш родни домати то цената пак ще стане 2 лв. за килограм и като никой не им ги купува пак ще изхвърлят доматите, понеже нашите търговци са алчни и все си мислят, че са по-хитри и от дявола. Стадо сме си и това си е!

fallback