Еврокомисар Кристалина Георгиева. Снимка Reuters

Националните правителства на Европейския съюз може да бъдат помолени да отпуснат допълнителни финансови средства на Брюксел, след като високопоставен европейски представител предупреди, че една трета от бюджета на ЕС за хуманитарна помощ за 2014 г. вече е изразходвана, предаде ДПА.

ЕС вече е планирал 911 милиона евро за хуманитарна помощ през 2014 г., което е най-високата сума досега, съобщи европейският комисар за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева пред Европейския парламент.

Още по темата
Наложило се е обаче част от бюджета да покрие 160 милиона евро неизплатени суми от 2013 г. Георгиева прогнозира, че сега ще е нужно увеличение от 400 милиона евро за тази година, като 150 милиона евро вероятно ще са нужни до юли.

"За пръв път хуманитарната общност е изправена пред четири кризисни ситуации от най-висока степен едновременно - Сирия, Филипините, Централноафриканската република и Южен Судан. И за жалост нямаме основание да очакваме това да остане изключение за в бъдеще", изтъкна Георгиева пред евродепутатите.

ЕС вече изготвя планове за засегнатата от размирици Украйна, макар и надеждата да е "Украйна никога да не се превърне в хуманитарна криза", посочи Кристалина Георгиева.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase