Снимка: Reuters

Руският Черноморски флот е отправил към украинските сили в Крим ултиматум да се предадат до 5 часа сутринта във вторник (3 часа по Гринуич), предаде Ройтерс, като се позова на руската агенция Интерфакс.

Руската агенция се позовава на източник от украинското министерство на отбраната. Ултиматумът е бил отправен от Александър Витко, командващия Черноморския флот.

Още по темата
 Засега няма официален коментар във връзка с информацията от страна на Черноморския флот на Русия, който е базиран в Крим.

"Ако украинските сили не се предадат преди 5 часа сутринта утре, действителен щурм ще започне срещу частите и поделенията на въоръжените сили из Крим", съобщава Интерфакс, като се  позовава на източника от украинското министерство на отбраната.

Пред Франс прес Владислав Селезньов, представител на украинското министерство на отбраната каза, че руският ултиматум гласял следното: "Признайте новите проруски власти в Крим, снемете оръжие и си отивайте, или бъдете готови да понесете атака". Селезньов заяви, че не знае до кога е крайният срок.

Асошиейтед прес пък цитира говорителя на украинското министерство на отбраната Максим Праута, според когото руските сили, контролиращи Крим, са поискали от екипажа на два украински бойни кораба да се предадат.

Праута поясни, че четири руски военни кораба блокират украинските военни кораби Тернопил и Славютич в пристанището Севастопол. Говорителят твърди, че руснаците са наредили на екипажа да се предаде до един час или ще атакуват и ще поемат контрола над корабите и екипажа.

Председателят на Държавната дума, долната камара на руския парламент, Сергей Наришкин заяви пък, че засега не е необходима интервенция на руската армия в Украйна, предаде агенция Франс прес, цитирайки руските агенции.

"Решението, взето от Съвета на Федерацията, ни дава това право и ние можем да се възползваме от него, ако е необходимо, засега обаче не е необходимо", заяви Наришкин.

На 1 март Съветът на Федерацията даде съгласие на президента на Руската федерация за използване на Въоръжените сили на Русия на територията на Украйна до нормализация на обстановката там.

Крим разчита Русия да му окаже финансова помощ в размер на 1 милиард долара, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира първият заместник-премиер на автономната република Крим Рустам Темиргалев.

Основните параметри на финансовата помощ от страна на Русия вече са получени от властите на Крим, допълни кримският представител.

Руски компании се готвят да вложат около 5 милиарда долара в различни инвестиционни проекти, като строителство на мост в Керченския пролив и на магистрала по маршрута  Керч-Симферопол-Севастопол.

Наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще отпътуват тази вечер за Киев, предаде Франс прес, като цитира помощник държавния секретар на САЩ  Виктория Нюланд.

Наблюдателите ще имат за задача да установят безпристрастно фактите и да оценят на място ситуацията, поясни пред журналисти във Виена Нюланд след края на заседание на ОССЕ, посветено на Украйна.

Тя изрази надежда, че наблюдателите ще могат да отидат в Крим, където има най-голяма нужда от тях.

Представителите на 57-те страни от ОССЕ обаче все още трябва да постигнат помежду си съгласие относно изпращане на мисия на ОССЕ в Украйна, тъй като Русия има резерви към  ефикасността на подобни мисии, посочва Франс прес.
 (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase