Барак Обама. Снимка: архив, Ройтерс

Западните сили подготвят твърд отговор на военното настъпление на Русия в Украйна и предупредиха, че Москва може да понесе икономически наказателни мерки, дипломатическа изолация и засилване на съюзническата отбрана в Европа, ако не се изтегли, предаде Асошиейтед прес.

Снощи Белият дом разпространи обща декларация от името на Групата на седемте, в което те заявиха, че прекратяват участието си в планирането на пердстоящата среща на върха, защато интервенцията на Русия в Украйна нарушава принципите и ценностите, на които се опират Г-7 и Г-8.

Още по темата
Кризата обаче може да се окаже повратна точка за политиката за национална сигурност на президента на САЩ Барак Обама, принуждавайки го да се откаже от външнополитическото си преориентиране към Азия и да поддържа присъствие на американски войски в Европа, за да ограничи обсега на Русия, отбелязва агенцията.

Недоброжелателността и недоверието също така може да се разпрострат и на двата други фронта на глобалната сигурност - Сирия и Иран, където Русия беше необходим партньор на Запада. Руският президент Владимир Путин не даде признаци, че ще се вслуша в предупрежденията на Запада.

Висши служители в администрацията на Обама заявиха, че според тях Русия вече има пълен оперативен контрол над Крим и разполага с над 6000 военнослужещи в района. По думите им държавният секретар Джон Кери заминава утре за Киев и тази седмица САЩ ще се съсредоточат върху подготовката на пакет с икономическа помощ за Украйна.

Може да има много сериозни последици, предупреди Кери. Освен икономически санкции и визови забрани, търговски и инвестиционни наказателни мерки и замразяване на руски активи, Кери заплаши Москва и с изгонване от Групата на осемте световни индустриални сили. Неколцина американски сенатори освен това поискаха засилване на системите за противоракетна отбрана, базирани в Полша и Чехия. Русия ще има големи трудности в дългосрочен план, заяви Кери.

Все пак обаче беше ясно, че малцина на Запад са готови да реагират незабавно срещу Путин с военна сила, посочва АП. Републиканецът сенатор Марко Рубио, обсъждайки потенциала за американски военни удари срещу руски войски в Крим, заяви: "Не мисля, че който и да било се застъпва за такова нещо". Представител на администрацията, настоял за анонимност, даде да се разбере ,че САЩ не обмислят военни действия в отговор на руската интервенция, подчертавайки, че усилията й са насочени към политически, икономически и дипломатически варианти.

Като начало Рубио и колегата му сенатор републуканец Линдзи Греъм заявиха, че администрацията трябва да се върне към изоставените през 2009 година планове за разполагане на ракети прехващачи с голям обсег и радар в Полша и Чехия. Русия смяташе, че програмата е насочена срещу нейните ракети и подкопава ядрената й възпираща сила, а Белият дом отричаше това и вместо това се ориентира към разполагане на прехващачи със среден обсег в Полша и Румъния, предназначени да спират ракети от Иран и Северна Корея.

Според експерти потенциалните бюджетни съкращения на американските сухопътни части в Германия също може да бъдат забавени, или напълно отменени, за да не се допусне катастрофална ерозия на стабилността и демокрацията да пропълзи из Европа.

Пентагонът обмисля нови съкращения на сухопътните части в Германия, вече орязани при Обама. Сега има две американски сухопътни бригади (до 10 000 войници), базирани в Германия, където бронетанкови и пехотни части са разположени още от края на Втората световна война. В края на Студената война повече от 200 000 американски войници бяха базирани в цяла Европа. Деймън Уилсън, експерт по Източна Европа, бивш дипломат и изпълнителен вицепрезидент на вашингтонския мозъчен тръст Атлантически съвет, смята, че САЩ трябва да са готови да вложат усилия в Укрйна, дори за сметка на политическите приоритети другаде по света.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase