Снимка: БТА
fallback

Лидерът на украинската партия "УДАР" и бивш световен шампион по бокс Виталий Кличко призова украинският парламент да обяви обща мобилизация предвид, по думите му, "руската агресия" в Украйна, предаде Франс прес.

"Парламентът трябва да поиска от главнокомандващия въоръжените сили да обяви обща мобилизация след започването на руска агресия срещу Украйна", заяви Кличко в комюнике. Той настоява също за свикване на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Руският Съвет на федерацията (горната камара на парламента) одобри единодушно използването на руската армия в Украйна по искане на президента Владимир Путин.

Oще по темата
"Във връзка с извънредната ситуация в Украйна и заплахата за живота на граждани на Руската федерация, наши съотечественици, на личния състав на военния контингент на руските въоръжени сили, дислоцирани в Украйна" Путин поиска одобрението на парламента "за използване на Въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна до нормализация на обществено политическата обстановка в тази страна", отбелязва АФП, позовавайки се на комюнике на пресслужбата на Кремъл.

Използваната формулировка подсказва, че Русия може да използва както силите на руския Черноморски флот, които се намират в Крим по силата на двустранно споразумение между Москва и Киев, така и да изпрати други войски от Русия, подчертава АФП.

Русия разполага с немалък контингент на Кримския полуостров (Южна Украйна). Руският черноморски флот наброява около 20 000 военнослужещи, базирани в Севастопол по силата на двустранен договор, припомня френската агенция.

Русия увеличи военното си присъствие на 6000 души в Крим, заяви днес украинският министър на отбраната Игор Тенюх и допълни, че там са разположени също близо 30 бронирани машини.

Асошиейтед прес отбелязва, че в обръщението на Путин се говори за територията на Украйна, а не конкретно за Крим, което подсказва, че е възможно Москва да използва военна сила в други рускоезични провинции в Източна и Южна Украйна, където много хора са против новите власти в Киев. Проруски протести се състоят днес в източните градове Харков, Донецк и Одеса, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

231

поздрави на кличко

преди 10 години

По cnn току що казаха 30 украински командири на ескадрили са преминали на руска страна заедно със самолетите си.

230

Анонимен

преди 10 години

До АнонименСамия факт че задаваш такъв въпрос говори сам по себе си какъв си! ДА НЕ ДАВА ГОСПОД ДА СЕ СТИГА ДО ТАМ , ДА СЕ ПИТАМЕ КАКВО БИХМЕ НАПРАВИЛИ АКО РУСИЯ ПОИСКА ДА НИ ОКУПИРА. НАДЯВАМ СЕ ПРЕДАТЕЛИТЕ ДА СА ПО-МАЛКО ОТ РОДОЛЮБЦИТЕ !

229

Анонимен

преди 10 години

"Какво щяхте да пишете , ако утре Русия реши да ни окупира за да защити правата на руснаците във Влас и Равда ?"Ти какво ще направиш да защитиш българите там?

fallback