Виктор Янукович. Снимка: архив, Reuters

Швейцарското правителство нареди замразяване на авоарите в швейцарски банки на 20 украински представители, повечето от които бивши министри от правителството по времето на Виктор Янукович, предаде Франс прес.

Замразени са авоарите и на сваления украински президент и на сина му Олександър.

Още по темата
Синът на бившия президент притежава състояние, оценявано на 500 милиона долара, и е собственик на компанията Мако Трейдинг, регистрирана в Женева и занимаваща се с търговия с украински въглища.

Същевременно женевските съдебни власти съобщиха, че са започнали разследване срещу Виктор Янукович и сина му за пране на пари, предаде Франс прес. По заповед на прокурора на Женева Ив Бертоса и на финансовия отдел към съдебната полиция вчера е бил извършен обиск на офисите в Женева на фирмата на сина на Янукович.

Олександър е стоматолог по професия. В Швейцария се е занимавал и с търговия с украински зърнени култури.

Компанията Мако Трейдинг е ръководена от бизнесмена Феликс Блитщейн, който ръководи и още една компания, наречена Перфина. Според швейцарското списание "Ебдо" компанията Перфина е собственост на украинския милиардер Ринат Ахметов, чието богатство се оценява на около 15 милиарда долара и който подкрепяше Виктор Янукович, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase