Снимка: Reuters
fallback

Върховната рада на украинската Автономна република Крим реши да организира на 25 май референдум по въпроса за статута на автономията и разширяване на правомощията й, съобщи парламентарната пресслужба, цитирана от БТА.

Парламентът уволни и местното правителство с тайно гласуване, се добавя в съобщението. Депутатите от Върховния съвет на Автономната република избраха Сергей Аксенов за председател на министерския съвет.

Той е депутат в кримския парламент и председател на фракцията на партия „Руско единство”.

Сергей Куницин пък е назначен за постоянен представител на президента на Украйна в Крим, съобщава ИТАР-ТАСС.
Указът на Александър Турчинов е публикуван на 27 февруари.

Както е известно на 25 май ще се състоят и предсрочните президентски избори в Украйна, които бяха насрочени след отстраняването на държавния глава Виктор Янукович.

Oще по темата

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес въоръжени превзеха парламента и правителството в Крим. Сградите са под контрола на отряди за самоотбрана на местното рускоезично население.

Мирът и спокойствието в Крим бяха поставени под заплаха в резултат на противоконституционното завземане на властта в Украйна от радикални националисти с подкрепата на банди, заяви прессекретарят на председателя на кримската Върховна Рада Оксана Корнийчук.

Тази вечер стана ясно, че изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов е отпътувал за Симферопол.

"Той отлетя за Симферопол. Има стъпки, които ни дават надежда за мирно урегулиране на ситуацията. Важно е да се избегнат сблъсъците”, заяви представителят на Украйна в НАТО Игор Долгов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 10 години

Отрядите за самоотбрана на местното рускоезично население ако не са над 30% руски спецназ, то са водени от руски спецназ офицери. Както най - вероятно майдана беше ръководен от западни "специалисти". Украйна падна жертва на финансовите интереси на две сили и на собствените си продажници.

63

онбашията

преди 10 години

е, кримляните излязоха май по-цивеилизовани от киевчани, няма убити, насрочиха си референдум и това е.

62

Анонимен

преди 10 години

Обединяване на Русия с Украйна щеше да превърне първата в доста сериозен фактор. Запада организира майдан, Русия изгуби ппозиции. Ако Украйна загуби Крим, украинците губят руския пазар, цена на газа, собствения си въртешен пазар, нисколихвените кредити от Русия, част от търговията с Китай и т.н. Печелят заеми с високи лихви, "браво" от западна европа и САЩ, военни разходи като член на НАТО, военна техника втора употреба, имитация на образование и т.н. Просто са твърде на изток за евроравноправие

fallback