Снимка: Reuters

Върховната рада на украинската Автономна република Крим обяви, че ще се произведе общокримски референдум по въпроса за статута на автономията и разширяване на правомощията й, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира обръщение до жителите на областта на президиума на кримския парламент.

Още по темата
Мирът и спокойствието в Крим бяха поставени под заплаха в резултат на противоконституционното завземане на властта в Украйна от радикални националисти с подкрепата на банди, заяви прессекретарят на председателя на кримската Върховна Рада Оксана Корнийчук. Вчерашните сблъсъци пред сградата на парламента, довели до кръвопролитие и човешки жертви, са следствие на ширещия се екстремизъм и насилие, залели страната, посочи тя.

Корнийчук заяви, че Украйна се плъзга към пълен хаос, анархия и икономическа катастрофа и допълни, че при такива условия Върховната рада на кримската автономия като най-висш представител на властта там, опирайки се на изразената от избралите я граждани от Крим воля, "поема отговорността за съдбата на Крим".

Следвайки основополагащите канони на демокрацията, президиумът на кримския парламент смята за единствено възможен път за изход от създалата се ситуация "прилагането на принципите на пряко народовластие".

"Само произвеждането на общокримски референдум по въпроса за усъвършенстване на статута на автономията и разширяване на правомощията й ще позволи на хората в Крим сами и без външна намеса и диктат да определят бъдещето на автономията", се подчертава в обръщението, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase