Снимка: БТА

Двама украински и един руски политолог прогнозираха пред „Московский комсомолец“ сценариите за по-нататъшното развитие на събитията в Украйна.

„Най-реалният вариант е комбиниране на изблици на насилие с периодични преговори“, каза директорът на украинския Институт за глобални стратегии Вадим Карасев. Той обясни, че и за властта, и за опозицията е изгодно да протакат: първата макар и да разбира, че не се справя със ситуацията, но не желае обновление, а нейните опоненти виждат, че в хода на протестите напред излязоха много млади активни хора, граждански лидери, които искат да заемат тяхното място в политическия елит.

При това за никой от действащите политици не е изгоден позитивен сценарий – договаряне на предсрочни избори за парламент и той да получи статут, който ще му позволи да доработи основния закон на страната. Това ще разреди обстановката на улицата и ще обнови политическата система, в която за настоящите политици няма да има място.

Негативният сценарий според Карасев предвижда ескалация на въоръженото противопоставяне и разпространяването му от центъра на Киев към западната и северозападната част на Украйна с превземане на армейски части, учреждения, правоохранителните органи, прокуратурата и службата за сигурност.

„В армейските части в тези региони служат младежи от Западна Украйна. Ако те вземат властта, то западната част фактически ще се отдели и в най-добрия случай страната юридически ще се превърне във федерация, а по-скоро просто ще се разпадне“, смята експертът.

Директорът на политическите програми на украинския център „Разумков“ Валерий Чалий вижда само два варианта за развитие на събитията: лош и много лош.

„Лошият сценарий предвижда временен успех на действащия режим: успешно силово прочистване на Киев. Това няма да доведе до решаване на проблема, тъй като много области в Украйна вече отказаха да се подчиняват на действащото политическо и милиционерско ръководство на страната. Протестът се измести от столицата в регионите, но ще се върне в Киев след година – за президентските избори, и ще избухне с нова сила“, казва експертът.

Много лошият сценарий според него е следният: продължителна гражданска война с въвличане на армейските подразделения. На територията на Украйна има 17 ядрени реактора, около 2000 обекта с повишена сигурност. Те стоят незащитени: подразделенията, които трябва да ги охраняват, сега са в Киев. От това могат да пострадат съседите на Украйна и на първо място Русия, казва експертът.

От своя страна директорът на руския Фонд за ефективна политика Глеб Павловский посочи, че през последните месеци вече имаше милиони сценарии и е безсмислено да се говори за нови. Главната задача в момента е да се прекратят въоръжените сблъсъци.

Очевидно самите украинци не могат да направят това, затова е „необходим колективен натиск върху украинските власти и опозицията от страна на Русия и ЕС“, заключи политологът. При това за Русия е много важно да подходи към въпроса внимателно, а не да се впуска презглава в това кълбо от противоречия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase