Снимка: Reuters
fallback

Най-малко 18 души, включително 7 милиционери, загинаха в Киев при сблъсъци между силите за сигурност и  антиправителствени демонстранти, предадоха световните агенции.

Милицията атакува през нощта протестиращите на площад "Независимост", след като Украйна преживя най-кръвопролитния ден, откакто получи независимост от Съветския съюз през 1991 г.

Здравното министерство заяви, че при насилието са загинали 11 цивилни. Вътрешното министерство съобщи за 7 убити милиционери.

Според властите са ранени около 500 човека, от които близо 300 служители на реда. По оценка на изтъкнатата лекарка и общественичка Олга Богомолец обаче ранените са над 1000. Тя каза, че болниците са претоварени от наплив на пострадали хора, отбелязва ДПА.

Oще по темата

Силите за борба с безредиците предприеха настъпление към окупирания от демонстранти площад "Независимост". Протестиращи замеряха органите на реда със запалителни бомби и камъни.

Телевизионни кадри показаха как милицията хвърля зашеметяващи гранати по демонстрантите, а между протестиращите и служителите на реда се виждаше линия от горящи палатки, гуми и дървета.

Силите за сигурност постепенно завоюваха позиции, но на площада продължиха да стоят хиляди демонстранти. Преди това един от опозиционните лидери - Виталий Кличко, заяви пред протестиращите:

"Няма да си тръгнем оттук. Това е остров на свободата. Ще го защитаваме".

Посолството на САЩ в Украйна призова всички американски граждани в Киев да не излизат навън, за да избегнат насилието по улиците. Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че САЩ са ужасени от насилието, и призова Янукович да започне наново диалог с опозицията, отбелязва ДПА.

Опозиционната украинска телевизия "Канал 5" прекрати ефирното си излъчване в цяла Украйна. Неин представител, цитиран от ИТАР-ТАСС каза, че сега тя предава само по интернет.

Лидерът на парламентарната група на украинската опозиционна партия "Отечество" Арсений Яценюк каза днес, че на преговорите с президента Виктор Янукович представителите на опозицията са настояли за "незабавно обявяване на примирие и изтегляне на силите, за да се опази живота на хората", съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Яценюк заяви, че Янукович е предложил на опозицията "на практика да се предаде и да напусне територията на Майдана". Опозиционният лидер заяви, че след като не е обявено примирие и "властите нямат желание за това", Украйна се оказва "на прага на най-драматичната страница" в своята история.

"Ние ще останем с хората. На Майдана има мирни хора и те имат право да останат и да продължат мирния си протест", каза той.

Президентът на Украйна Виктор Янукович призова опозицията да направи компромис и да намери общ език в името на бъдещето на страната.

"Винаги съм смятал използването на сила за погрешен подход. Най-добрият и ефективен начин е да се намери общ език. Да се направи компромис. Да се постигне договореност. Вече съм казвал неведнъж, че в такъв случай донякъде губи властта. Губи и опозицията. Но печели Украйна", заяви Янукович в обръщение към нацията.

Повече за случващото се в Украйна вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

долар

преди 10 години

към 92 ком. 92 ком. се отнася до 80 анонимен

75

долар

преди 10 години

До Анонимен 83 Да бе, но да се пролее чужда кръв, а твоята да остане за генофонд!))) Такива като теб трябва да се показват в зоологическа градина до клетките с маймуни срещу 1 левче. Хайде, да не обиждаме маймуните.)))

74

долар

преди 10 години

до касап 3 коментар Касап, срочно сменяй полукълбата, минавай на резервния вариант - тези, които отговарят за мисловната дейност се намират от кръста нагоре.

fallback