Снимка: Reuters

Протестиращи и силите за борба с безредиците влязоха в стълкновения край парламента в Киев, който днес трябва да разгледа конституционна реформа, ограничаваща президентските правомощия, съобщи кореспондент на Франс прес.

Милицията използва шумови гранати и стреля с гумени куршуми срещу протестиращите, след като те замеряха с павета кордона на милицията около парламента.

Камиони блокират достъпа до Върховната рада в радиус от стотина метра, отбелязва Ройтерс.

Привърженици на опозицията изтласкаха милицията от ул. "Грушевски" и заеха позициите й. Улицата е блокирана от автомобили, а участниците в протеста призовават за връщане на конституцията от 2004 г. Чува се да избухват шумови гранати, съобщи ИТАР-ТАСС. На няколко места недалеч от стадион "Динамо" протестиращи са запалили автомобилни гуми и към небето се издигат гъсти кълба дим.

Трибуната и президиумът в парламента са блокирани от петдесетина депутати от опозицията. Пленарното заседание още не е започнало. Според водача на партия "Баткившчина" Арсений Яценюк парламентарната трибуна е блокирана, тъй като парламентът отказва да регистрира предложени от опозицията законопроекти.

Депутати от опозицията уговарят председателя на Върховната рада Володимир Рибак да регистрира предложения от опозиционните партии "Баткившчина", "Свобода " и УДАР проект за конституционни промени, но засега безуспешно, каза за ИТАР-ТАСС депутатът от "Баткившчина" Леся Оробец.

Никой от депутатите не се наема да прогнозира кога ще започне заседанието, планирано първоначално за 12 часа московско време, нито какъв ще е дневният ред, който може би ще да бъде променен.

Няколко хиляди привърженици на опозицията са се насочили в колони към сградата на парламента. В Мариинския парк близо до Върховната рада се събраха поддръжници на управляващата Партия на регионите, които издигат плакати и лозунги в подкрепа на президента Виктор Янукович.

Към подразделенията на вътрешните войски край парламента беше изпратено подкрепление от спецчастите "Беркут". Милицията постоянно призовава чрез високоговорители протестиращите да не нарушават обществения ред и напомнят, че за престъпване на закона ще им бъде потърсена отговорност, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase