Изпочупените стъкла на Джумая джамия. Снимка: БулФото
fallback

Организации на изселниците от България в Турция изразиха тревога от събитията в Пловдив. В писмени и устни изявления те осъдиха нападението срещу джамията в Пловдив и подстрекателствата против турското население в България, за които според тях като предлог се използват делата за връщане на вакъфските имоти.

Oще по темата

Дружеството на анадолските младежи в Одрин огласи декларация под наслов " Какво искате от джамиите, комшу".

"Крайно сме обезпокоени от това, което става в България. Нападението срещу джамията в Пловдив е акт, който не е извършван дори и по време на война срещу религиозните храмове. Питаме се какво се цели с всичко това, кой и каква полза има от подклаждане на вражда и нетърпимост срещу българските турци", се казва в декларацията.

Припомня се, че в Одрин има две български църкви и хиляди българи ги посещават и извършват в тях обредите си, без да бъдат притеснявани от никого.

Одринското население никога не се е отнасяло недоброжелателно, напротив, отнася се с уважение към тях. Ние сме съседи, а съседът най-добре разбира съседа си, затова очакваме,че и в България ще проявят същата толерантност, с която ние се отнасяме към българските храмове в Одрин, се казва в декларацията.

Изразява се надежда, че властите в България ще вземат необходимите мерки и че подобни случаи няма да се повтарят.

Подобна позиция изразяват и от Дружеството за култура и сътрудничеството на балканските турци. Председателят Байрам Чолакоглу заяви, че членовете на дружеството са много обезпокоени от нарастването на ксенофобските прояви в България, инспирирани от партия "Атака" и шовинистични елементи. По думите му особено ги безпокои фактът, че делото за връщането на вакъфските имоти се използва за разпалване на вражда срещу българските турци и мюсюлманите.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

206

Анонимен

преди 10 години

На тия, които се позовават на действията на комунистите по време на комунизма, мога да кажа, че тогава е имало такива към всички, не само към тях.

205

Анонимен

преди 10 години

каквото и да си говорим, докато има още вярващи фанатици ходещи по джамии в БГ няма да има мир! За разлика от повечето Българи които си почитаме християнските празници, не сме толкова фанатизирани от църкавата като *** и не се кланяме като невидели божи гз! Така че..ходете да си живеете в пещерите и да си се кланяте в турция, тука сме 21ви век!

204

Мой

преди 10 години

Цитат от Уикипедия:Според управителя на Дунавския вилает през 1878 г. висш турски държавник Мидхат паша: "Между българите има повече от един милион мохамедани. Тези мохамедани не са дошли от Азия, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чада на същата тази страна, на същата тази раса и от същото това коляно."

fallback