Снимка: Reuters

Властите във Венецуела се опитаха да организират контрапротест в отговор на демонстрациите срещу скъпия живот и недоимъка, обхванали редица градове и приключили с убийството на трима души в сряда, предаде Франс прес.

В контрапротеста в Каракас обаче участваха само шепа привърженици на президента Николас Мадуро и неговото правителство.

Същевременно близо двеста студенти се събраха отново на площад Алтамира в Каракас, за да протестират срещу властта и да настояват за наказание за убийците на техен колега, загинал в протеста в сряда в столицата.

Още по темата

Вълната от демонстрации е най-голямата, откакто на власт дойде Николас Мадуро. В отговор на демонстрациите правителството затегна мерките за сигурност в големите градове и издаде заповед за арест на един от лидерите на демонстрантите.

Четиридесет и две годишният Леополдо Лопес е начело на движението Народна воля, което влиза в състава на опозицията. Властите го обвиняват във фашистки заговор и в поддържане на връзки с десни елементи от САЩ, които се опитват да дестабилизират страната и да свалят Мадуро от власт, посочва Асошиейтед прес.

Държавният департамент отрече да е замесен по какъвто и да е начин във венецуелските дела.

Съюзници на Лопес пък твърдят, че насилието по време на протестите в сряда е по вина на властите. Те били наредили на силите за сигурност, подкрепяни от проправителствени милиции, да атакуват малки групи студенти, разотиващи се след края на демонстрациите.

Демонстрациите се организират в социалните мрежи под надслова Изход. Според някои анализатори обаче те могат укрепят властта на Мадуро и да подкопаят постигнатото от опозицията в продължение на две години.

Анализатори предупреждават, че сега не е моментът Венецуела да преживява въстание по украински модел и че народът иска мир и стабилност в момент, в който икономиката затъва все повече, отбелязва АП.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase