Снимка: Булфото
fallback

След като са избягали в Турция от войната в Сирия и са стояли с години в бежански лагери, много сирийски бежанци са загубили надежда да се върнат и са решили да търсят по-добро бъдеще на север и на запад, потегляйки към България, казва Амр ал Азм, професор по история на Близкия изток в университета "Шауни" в щата Охайо, пред американското радио "Пи Ер Ай".

Професорът току-що се е върнал от посещение в българските лагери за бежанци. "Интересното при бежанците в България е, че те са предимно кюрди вместо сирийски араби", отбелязва Ал Азм, който е роден в Сирия.

"Първоначално българското население беше доста гостоприемно", казва професорът и отбелязва, че обикновени хора са отивали на границата, за да предложат храна и дрехи и дори са посрещали бежанци в домовете си. Но с нарастването на броя на бежанците отношението е започнало да се променя, а българската система се е претоварила. Някои българи твърдят, че бежанците отнемат ограничените ресурси и питат колко дълго ще останат.

"Някои по-десни партии започнаха да използват тази ситуация, за да печелят популярност", преценява академикът. "Една от тези националистически групи е Атака. Те имат плакати навсякъде по софийските улици и проповядват силно ксенофобска програма, особено срещу сирийските имигранти". София ограничава броя на приеманите бежанци по примера на ЕС, който също се опитва да контролира притока им.

В момента има около 10 хиляди бежанци в България, за което страната не е подготвена, заявява регистрираната във Великобритания организация "Открита демокрация", която се бори за човешки права и демократични промени.

Официалното извинение за мизерните условия, при които живеят бежанците, е липсата на финансиране. Получени са милиони евро от европейски фондове, но бежанците продължават да живеят в мизерия, административните проблеми продължават със седмици, а храна, лекарства и дрехи се осигуряват предимно от дарения на граждани.

В същото време София реши да построи 33-километрова стена по границата с Турция. Строежът в района на Елхово струва 3 милиона евро. Нито за тази "стена на срама", нито за мобилизирането на полицейски и военни части за спиране на притока на имигранти са липсвали средства, отбелязва информационният портал на организацията.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

колко хуманно

преди 10 години

До BulgataniИзраел може да заселва"завърналите се"в окупирани палестински територии,да лекува терористи биещи се със Сирийската армия,да окупира Сир.Голански възвишения и да са виждате ли във война със Сирия от която 2/3 са във"Велик Израел"..(вкл.големи части от С.Арабия,Египет,цял Ливан,Йордания,1/2Ирак,та и част от Турция).

30

покажете как

преди 10 години

Вие ги посрещнете по-добре.

29

вън сирийците

преди 10 години

Сирийските емигранти претовариха търпението на българите!

fallback