Снимка: Reuters

Около 30 български граждани се бият за "Ал Кайда" и джихадистите в Сирия, казва пред в. "Труд" депутатът от БСП Страхил Ангелов, който преди 2 седмици се появи до председателя на сирийския парламент в Дамаск в репортаж на държавната телевизия на режима на Башар Асад.

Още по темата
Според Ангелов, въпреки че бойците са с български паспорти, те не са от български произход. Били от различни арабски страни.

До Министерството на външните работи не са достигали данни от наши или партньорски организации за броя на българите в Сирия, но министър Кристиан Вигенин допуска, че е възможно да има български бойци.

Източник от правителството смята, че е възможно част от бойците да са получили български паспорти на основание македонско гражданство.

"Македонците" идвали за интервю с преводач от арабски, мустаците и главите им били обръснати, носели дълги бради, но твърдели, че имат български корени.

Въпреки че властта официално отрича да има данни за българи сред джихадистите, потенциалната опасност от навлизане на екстремисти у нас е отбелязана и в доклада на ДАНС за заседанието на КСНС през ноември.

"Свързан проблем е вероятността за изграждане у нас на логистични звена на международни терористични организации, в т.ч. за подпомагане придвижването на европейски джихадисти към конфликтни зони", пише в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase