Румен Дечев. Снимка: БТА

Целта на делегацията от представители на българската общественост, посетила Сирия от 17 до 21 януари, в която се оказа и депутатът от БСП Страхил Ангелов, беше да се запознаем на място с истинската ситуация в страната. Това обясни Румен Дечев, един от участниците в 13-членната делегация и председател на Народното социално движение, цитиран от БТА.

След като гръмна скандалът с посещението, Страхил Ангелов многократно обяви, че посещението му в Дамаск е било частно, не е командирован от парламента и дори лидерът на БСП Сергей Станишев го възпирал да ходи, но той пренебрегнал волята му. Според Ангелов не само че не трябва да подава оставка като председател на групата за приятелство със Сирия, напротив - постъпката му показвала, че е истински председател, защото три години никой не е ходил там.

Още по темата
По думите на Румен Дечев в състава на делегацията са били включени представители на граждански сдружения, на Асоциацията на сирийците в България (АСБ), освен Страхил Ангелов и друг член на БСП - проф. Захари Захариев, председател на Фондация "Славяни", както и бизнесмени.

Членовете на делегацията са се срещнали с министър-председателя на сирийското правителство, с министъра на икономиката и външната търговия, с министъра на социалните грижи, с първия заместник-министър на външните работи, с председателя на парламента, със заместник-председателя на партия БААС, както и с обикновени сирийски и български граждани.

Представителите на официалната власт в Сирия обявили, че няма никаква пречка пред желаещите да се върнат в страната си бежанци да го сторят, като държавата ще поеме разходите за прибирането им, обясни Дечев.

Сирия не е обикновена страна за България, като в последните 60 години двете държави поддържат тесни връзки, каза той и припомни, че над 10 000 сирийски студенти са завършили образованието си у нас и са били сключени над 4000 смесени брака между български и сирийски граждани.

Всички членове на делегацията са платили пътуването си до Сирия със собствени средства, а престоят там е поет от Асоциацията на сирийците в България, увери председателят й Молхам Газал.

Изключение направил само Страхил Ангелов, който сам платил престоя си в азиатската страна.

По думите на Газал, Ангелов е и първият български политик от 7 години насам, който направил дарение на българския културен център в Дамаск.

Участниците в делегацията категорично отрекоха визитата им да има политически характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase