Киев. Снимка: архив Ройтерс

 Още една жертва са взели сблъсъците в Киев. Издъхнал е опозиционният активист Роман Сеник, който беше ранен преди няколко дни.

Мъжът беше настанен в болница след като бе прострелян при сблъсъци със спецчастите по-рано тази седмица. В продължение на няколко дни медицински екип се бори за живота му, но не успя да го спаси.

Официалните данни сочат, че това е шестата жертва на сблъсъците в Киев. Според протестиращите броят на изчезналите безследно активисти продължава да расте. Гражданите коментират, че спецчастите „Беркут“ имат практика да отвличат и елиминират неудобни лица.

Междувременно нараства напрежението и в други украински градове. Протестната вълна успя да се пренесе и във вътрешността на страната. Освен в Киев демонстрации има и в още седем области, където представителите на опозиционните движения са успели да окупират административните сгради на властта.

Демонстрантите държат двама служители от силите за сигурност като заложници, посочват от Министерството на вътрешните работи в Украйна. Апелът на властите е да освободят служителите на реда, за да може те да бъдат прегледани от лекар, ако е необходимо, а след това да се върнат при своите семейства.

В същото време лидерите на украинската опозиция Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок обявиха, че ще направят тази вечер изявление за резултатите от днешната си среща с президента Виктор Янукович от
трибуната на площад "Независимост" в центъра на столицата Киев, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на партията на Яценюк "Баткившчина".

Тримата ще започнат да говорят в 22.30 ч. (и българско време), пише БТА. По време на срещата Янукович предложи на Яценюк да стане премиер, а на Кличко - вицепремиер.

На среща тази вечер с депутатите от своята Партия на регионите украинският президент подчерта, че е важно да бъде намерен мирен изход от ситуацията в страната, предаде ИТАР-ТАСС,като се позова на пресслужбата на държавния глава. На разговора са присъствали и представители на Кабинета на министрите.

Подробности от случващото се в Украйна вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase