Снимка: Reuters

Съветът на Европа изрази безпокойство относно възхода на антисемитизма на Стария континент. Според Съвета тази ненавист към евреите намира израз под все по-модерни форми, 70 години след Холокоста, предаде Франс прес.

"Дълбоко вкоренена враждебност продължава да застрашава сигурността и човешкото достойнство на евреите в цяла Европа", предупреди в блога си Нилс Муижниекс, комисар по човешките права на европейската организация.

Според допитване, направено в осем европейски страни през 2012 г., 76 процента от евреите смятат, че антисемитизмът се е влошил в тяхната страна през последните пет години.

"Днес модерните форми на антисемитизма са многобройни", допълни комисарят, посочвайки като пример множащите се съобщения, пропити с ненавист, в социалните мрежи.

Предупреждението беше отправено в навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, който тази година се отбелязва на 27 януари, пише БТА.

Муижниекс призовава страните от Европа да се борят с феномена на зачестилите антисемитски послания в интернет, като събират системно данните за тези инциденти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase