Снимка: архив, Reuters

ЦРУ на САЩ е платило на полските власти 15 милиона долара, за да разположи на тяхна територия таен затвор за заподозрени в тероризъм, каквито се предполага, че ЦРУ е държало в Полша през 2002-2003 г. Сумата в брой е била доставена във Варшава с дипломатическа поща в началото на 2003 г, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира вестник "Вашингтон пост".

Според вестника след атентатите на 11 септември 2001 г. ЦРУ е взело под наем вила на полското разузнаване край село Старе Кейкути в северната част от страната. Помещенията, непригодени за настаняване на затворници, са били преустроени изцяло.

Първите заподозрени в контакти с Ал Кайда са били доставени там на 5 декември 2002 г. Достъпът на поляци до тях е бил категорично забранен.

Според медии от САЩ тайният затвор, където са изтезавали задържаните, е бил ръководен от Майкъл Сили. Заведението е било затворено през септември 2003 г., а затворниците - преместени в подобни обекти на ЦРУ в Румъния и Мароко.

Полски медии съобщиха, че външното министерство във Варшава и Бюрото за национална сигурност са отказали да коментират публикациите. Очаква се обаче в най-близко време Сенатът на страната да обнародва доклад за тайния затвор. Прокуратурата в Краков, разследваща информацията за тайни затвори на ЦРУ в
Полша, смята да включи статията от "Вашингтон пост" в материалите по делото.

"Сценарий за холивудски филм" нарече тази статия Лешек Милер, бивш премиер на Полша през 2001-2004 г. Той твърди, че не знае нищо за дейността на ЦРУ в страната му. "Никой премиер не бива да знае за подобни операции, осъществявани в най-строга секретност", коментира Милер пред местни медии.

Неофициални данни сочат, че краковската прокуратура е събрала всички необходими доказателства, за да започне в парламента процедура, така че бившият премиер Лешек Милер да бъде изправен пред съда за нарушение на конституцията с обвинение, че е разрешил създаването на таен затвор на ЦРУ в Полша, отбелязва ИТАР-ТАСС.

"Вашингтон пост" пръв съобщи за тайни затвори на ЦРУ в Европа в края на 2005 г. Според правозащитни организации в полския обект вероятно са били държани затворници от Афганистан, Мароко и Саудитска Арабия - между 8 и 11 души. Двама от тях - саудитци, намиращи се в базата Гуантанамо, твърдят, че са били измъчвани в Полша.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase