Снимка: Reuters
fallback

Около 100 000 души се стекоха днес по обяд на площад "Независимост" в центъра на Киев, за да протестират срещу приетите в петък нови репресивни закони срещу демонстрантите, предаде Франс прес.

Протестиращите продължаваха да прииждат на площада, окупиран от близо два месеца от проевропейската опозиция след отказа на президента Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз и сближаването му с Русия.

Oще по темата

Десетки демонстранти бяха нахлупили на главите си тенджери, гевгири или кашони, а други бяха с карнавални маски, осмивайки новия закон, санкциониращ граждани, които демонстрират с маска или каска на главата.

Това е осмата поред неделна демонстрация на украинската опозиция, откакто Янукович прекрати преговорите за споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Тя е организирана по призив на опозиционните лидери въпреки решението на съда от сряда, забраняващо всякакви демонстрации в центъра на Киев до 8 март.

На днешния митинг украинската опозиция предложи план за действие, предаде агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Лидерът на партия Отечество Арсений Яценюк заяви от трибуната, че Върховната рада (парламентът) на Украйна е изгубила своята легитимност. Поради това според него е необходимо да се създаде Народна рада с представители на опозицията. По думите му опозицията възнамерява да проведе "народно гласуване" за оставката на президента и изготвяне на  нова конституция.

От своя страна лидерът на партия Свобода Олег Тягнибок заяви, че той и неговите поддръжници не признават приетите от Върховната рада на 16 януари и подписани от президента закони, не възнамеряват да ги изпълняват и имат намерение да ги саботират.

От трибуната на митинга прозвучаха и призиви за създаване на общинска милиция за народна самоотбрана и да се организира народно гласуване за избор на кмет на Киев и на членове на градски съвет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

555

преди 10 години

В Киев е първата лястовица , тепърва ще гледаме гражданската война в Москва , тогава ще видят КГБ любовта на руския народ.

15

1948

преди 10 години

Моника е увила баницата в опорните точки. Русопатите изпадат в небивал гърч.

14

Анонимен

преди 10 години

Засилили се скъсаните пенсионери към Европа... И какво ще правят там, ще мия тоалетни и чинии? Вече има достатъчно източно европейци за тази работа, късно е. А Тимошенко която държат като икона е милионерка, забогатяла в така наречените години на прехода с далавери с доставки на газ. Шепа скъсани хорица, които не знаят какво искат дори...

fallback