Снимка: Reuters

Около 100 000 души се стекоха днес по обяд на площад "Независимост" в центъра на Киев, за да протестират срещу приетите в петък нови репресивни закони срещу демонстрантите, предаде Франс прес.

Протестиращите продължаваха да прииждат на площада, окупиран от близо два месеца от проевропейската опозиция след отказа на президента Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз и сближаването му с Русия.

Още по темата

Десетки демонстранти бяха нахлупили на главите си тенджери, гевгири или кашони, а други бяха с карнавални маски, осмивайки новия закон, санкциониращ граждани, които демонстрират с маска или каска на главата.

Това е осмата поред неделна демонстрация на украинската опозиция, откакто Янукович прекрати преговорите за споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Тя е организирана по призив на опозиционните лидери въпреки решението на съда от сряда, забраняващо всякакви демонстрации в центъра на Киев до 8 март.

На днешния митинг украинската опозиция предложи план за действие, предаде агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Лидерът на партия Отечество Арсений Яценюк заяви от трибуната, че Върховната рада (парламентът) на Украйна е изгубила своята легитимност. Поради това според него е необходимо да се създаде Народна рада с представители на опозицията. По думите му опозицията възнамерява да проведе "народно гласуване" за оставката на президента и изготвяне на  нова конституция.

От своя страна лидерът на партия Свобода Олег Тягнибок заяви, че той и неговите поддръжници не признават приетите от Върховната рада на 16 януари и подписани от президента закони, не възнамеряват да ги изпълняват и имат намерение да ги саботират.

От трибуната на митинга прозвучаха и призиви за създаване на общинска милиция за народна самоотбрана и да се организира народно гласуване за избор на кмет на Киев и на членове на градски съвет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase