Трудностите пред проекта отразяват картината на проблемите, пред които е изправена страната в изграждането на инфраструктура. Снимка: архив Ройтерс
fallback

Въпреки икономическите трудности, пред които е изправена, Индия представи официално оценявания на значителните 2 млрд. долара нов летищен терминал, предава CNBC. Aмбициозният проект е част от плана на управляващите да модернизират застарялата инфраструктура в страната, която до голяма степен блокира икономическия растеж.

Откриването на новия терминал на международното летище в Мумбай беше забавено с почти две години, след като проектът бе преследван от политически спорове, регулаторни проблеми и трудно намиране на необходимата площ от 300 акра земя.

Въпреки забавянето публично-частният летищен оператор, ръководен от GVK Group, гарантира на пътниците, че чакането си е заслужавало. Терминалът е истинско произведение на изкуството със своите над 7 000 различни творби на индийски творци.

Стремейки се към високи цели, представители на летището в Мумбай обявиха, че съоръжението ще бъде "едно от най-добрите в света, на което ще се наслаждават пътниците".

Трудностите пред проекта отразяват картината на проблемите, пред които е изправена страната в изграждането на нови пътища, електроцентрали и други проекти. Забавянето на реформирането на инфраструктурата допринесе активно за драстичното понижаване на икономическия растеж в последните години.

Въпреки че Мумбай е най-големият град в Индия, на фона на забавянето на проекта летището изгуби статута си на най-натовареното в страната. Първата позиция вече заема Ню Делхи, където другият новоизграден терминал прие 34 млн. пътници през миналата година срещу 30 млн. в Мумбай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback