Докато в Европа началото на календарната година е свързано със зимни студове, то в Бразилия тогава лятото е в разгара си. Снимка: Reuters

В последните дни една от най-популярните шеги в бразилските медии е импровизиран календар за работните дни в страната, отбелязва БиБиСи. Според него през 2014-а година в Бразилия ще има 3, максимум 4 месеца, в които ще може “да се прави бизнес”.

Докато в Европа началото на календарната година е свързано със зимни студове, то в Бразилия тогава лятото е в разгара си. Тоест това е време за масовите летни отпуски.

Скоро след това идват нови почивки заради най-популярния празник в страната – Карнавалът.
Само 1-2 месеца по-късно започва трескавото очакване на Световното първенство по футбол. Както може да се предполага самият Мондиал ще бъде време за задължителна отпуска за почти цялата страна.

Ако по стечение на обстоятелствата бразилският национален отбор пропусне да спечели първенството на своя земя (както вече веднъж се случва през 1950-та година), то Бразилия е изправена пред месец юли на общонационален траур – с други думи значително намаляване на коефициента на полезно действие по отношение на работата.

През септември ще има кратък период на връщане към нормалния режим на работа, преди бразилския народ да се съсредоточи върху президентски избори.

Следва нов работен месец – ноември, преди да се стигне до декември и пореден празничен период.

Разбира се, този “календар” преувеличава реалните факти, но в него се съдържа и голяма доза истина за това, което очаква Бразилия в следващата година.

Световното първенство е най-малкият проблем за страната. Спортните прояви преминават бързо. Бразилия имаше и голяма доза късмет, че следващите страни-домакини са Русия и Катар, където проблемите са толкова много и толкова разнообразни, че фокусът до голяма степен падна върху тях, а не върху неразбориите с предстоящия само след половин година Мондиал.

Освен това, ако Брализия спечели титлата, то свръх разходите за изграждането на стадионите и неосъществяването на грандиозните инфраструктурни подобрения в градовете-домакини ще бъдат забравени моментално.

Проблемът за Бразилия е икономиката. След растеж в първото десетилетие на новия милениум, положението през последната година е притеснително. Инфлацията расте, а икономиката се задъхва.

Според БиБиСи в силно социалната политика на правителството има доста съществени пропуски, но в година на избори президентът Дилма Русеф не може да си позволи структурни реформи, които да доведат до съкращения в държавните разходи, увеличаване на данъци и т.н.

Изключително важно в този критичен момент е бразилците да запазят работните си места и да увеличат продуктивността. Защото същите тези бразилци използват кредитните си карти като конфети и трябва да плащат огромни вноски всеки месец.

Русеф е убедена, че приходите от петрола, концесиите на държавни пътища и летища и силноразвития селскостопанския сектор ще се достатъчни за покриване на текущите нужди на държавата.

Но дали това ще е достатъчно в най-кратката работна година в историята на Бразилия...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase