Старши сержант Дмитрий Маковкин загина, спирайки терориста на входа на гарата. Снимка: Reuters

Над 700 души са задържани от полицията за различни административни нарушения в рамките на операцията „Вихър-антитерор“, която руската полиция провежда във Волгоград след извършените в края на миналата година там терористични актове, предаде Интерфакс.

„В цялата област полицаи заедно с водачи на служебни кучета са проверили близо 6 000 обекта, от които 2500 жилищни сгради, с щателна проверка на тавани и мазета, 37 автогари, 23 жп гари“, съобщи МВР във Волгоградска област.

Полицаите са задържали и 12 престъпници, които са били обявени за издирване, както и 70 заподозрени в извършване на престъпление, посочиха от министерството.

34 души загинаха, а десетки бяха ранени при двата терористични акта във Волгоград. На 29 декември беше извършен взрив на жп гарата в града, а на 30 декември беше взривен тролейбус, пълен с пътници.

По данни на пресслужбата на руското здравно министерство 62-ма от пострадалите остават в различни болници в Москва и във Волгоград, като петима от тях са в крайно тежко състояние.

Във Волгоград днес беше погребан старши сержантът от транспортната полиция Дмитрий Маковкин, който е спрял терориста самоубиец на входа на жп гарата. Маковкин ще бъде награден с орден посмъртно. Във Волгоград до 3 януари е обявен траур.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase