Общ преглед

 

Критикът на Кремъл Михаил Ходорковски се срещна днес в Берлин със семейството си, след като вчера бе изненадващо помилван от президента Владимир Путин и освободен след десетгодишен престой в затвора.

Бившият петролен магнат и шеф на ЮКОС се срещна със сина си Павел и родителите си Марина и Борис, които пристигнаха в Берлин по различно време, в престижния хотел "Адлон" в центъра на германската столица, където прекара първата си нощ на свобода.

 "Много сме щастливи, че сме заедно", заяви синът на Ходорковски, който пристигна в Берлин от Ню Йорк. Малко по-късно с частен самолет от Москва дойдоха майката и бащата на бившия олигарх.

Ходорковски пристигна вчера в Берлин няколко часа след като при пълна тайна беше изведен от изправителната колония в руската република Карелия.

Предния ден Путин предизвика всеобща изненада, обявявайки, че ще го помилва, след като затворникът го бил помолил за това.

В кратко комюнике Ходорковски вчера потвърди, че е поискал от руския президент да бъде помилван "по семейни причини", но отрече да се е признавал за виновен, както твърдеше Кремъл.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че не знае защо Ходорковски е избрал да замине за Германия. "Това е негово лично решение. Никой не му е нареждал", каза Песков, добавяйки, че той може да се завърне в Русия когато пожелае.

Очаква се утре 50-годишният Ходорковски да обяви плановете си за бъдещето на пресконференция на Чекпойнт Чарли - прословутия граничен пункт между някогашните Източен и Западен Берлин от времето на Студената война.

Някога най-богатият човек на Русия, бившият шеф на петролната компания ЮКОС беше арестуван през 2003 г. и обвинен за данъчни измами. Не е известно какво е в момента финансовото му състояние, посочва Асошиейтед прес.

Германският канцлер Ангела Меркел приветства освобождаването на Ходорковски, за което тя нееднократно призоваваше Владимир  Путин през последните години, посочва ДПА. Правителството в Берлин похвали бившия външен министър Ханс-Дитрих Геншер за усилията му за освобождаването на Ходорковски, който получи  едногодишна германска виза.

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер смята, че освобождаването на Михаил Ходорковски предлага добра основа за разговори относно правата на човека в Русия, предаде Франс прес.

 "Като се абстрахираме от мотивите, в последните дни в Русия бяха взети добри решения", каза дипломат номер едно на Берлин. Той визира освен освобождаването на Ходорковски и закона за амнистията, одобрен от руския парламент.

 "Освобождаването на Ходорковски и законът за амнистията са две действия, които са насочени в правилната посока и предлагат добра база за разговори, които ние искаме да водим с Русия по въпроси за модернизирането и за правовата държава", подчерта Щайнмайер, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар