Снимка: архив, Reuters

Пилотът на мозамбикски самолет, разбил се в Намибия в  края на ноември, нарочно е предизвикал катастрофата, в която загинаха 33 души, предаде Франс прес, като се позова на  резултатите от предварителното разследване.

Черните кутии на самолета показват, че пилотът Ерминио душ Сантуш Фернандеш е имал ясното намерение да разбие машината, модел Ембрайър 190, заяви на пресконференция Жоау Абреу,  директор на мозамбикския Институт за гражданско въздухоплаване.

Причините за това решение обаче остават неясни и разследването продължава. Пилотът се бил затворил в пилотската кабина, не е обърнал внимание на сигналите за тревога, нито е отворил вратата на помощник-пилота малко преди да се разбие машината, показва разследването.

Полет ТМ 470 на мозамбикската национална авиокомпания ЛАМ  излетя в края на ноември от Мапуто за столицата на Ангола Луанда с 27 пътници и 6 души екипаж. Сред пасажерите имаше 10  мозамбикци, девет анголци, петима португалци, по един бразилец,  французин и китаец.

ЕС забрани полетите на компанията ЛАМ в европейското въздушно пространство през 2011 г. Катастрофата в края на ноември е най-тежкото авиационно  произшествие в Мозамбик от 1986 г. досега, когато в Южна Африка
мистериозно се разби самолетът, с който пътуваше президентът  Самора Машел и загинаха 34 души.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase