Снимка: Reuters
fallback

Очевидно е, че Москва има главна роля в проевропейската драма на Украйна. И Владимир Путин е по-решен от всякога да спечели Украйна за руската кауза като залага на финансови и икономически „оръжия“.
 
Според анализ на БиБиСи за руският президент международните отношения са преди всичко надпревара. И подходът му по отношение на Украйна отразява тази негова философия.
 
Путин не се притеснява да посочи директно кои са основните съперници в тази игра – Съединените щати, Китай и Европейския съюз. В този контекст Русия е един от много малкото големи независими играчи.
 
За да има успех, Москва трябва да разшири сферата си на влияние и неслучайно започна експанзията със създаването на икономически, политически и военен съюз в Евразия.
 
По думите на руския президент страната му не е просто стратегическа единица, а представител на цяла цивилизация – християнска и европейска. Цивилизация, която той вижда в редица други държави като Украйна и Беларус. Цивилизация, която не е просто добавка към Западна Европа, а която трябва да бъде водеща сила на Стария континент.
 
Глобалната криза форсира дългоотлагания процес по създаването на гореспоменатия съюз.
 
През 2009-та година Москва започна първата фаза с Беларус и Казахстан. 3 години по-късно 3-те страни вече са единна икономическа зона.
 
Крайната цел е през 2015-та година да бъде открит официално Евразиатския икономически съюз. Армения и Казахстан вече са в процес на присъединяване.
 
Но Путин знае, че Украйна като страната с втората по големина икономика в региона, може да направи разликата и да даде нужната сила на този съюз.
 
И съвсем естествено предложи множество икономически облаги на Киев – в това число значително намаляване на цената на руския газ, който е от критично значение за Украйна. „Не можем да не помогнем на нашия братски народ“, обяви президентът след срещата с украинския си колега Виктор Янукович.
 
Украйна обаче не изглежда особено ентусиазирана да играе втора цигулка по съветски модел. Да, Янукович и влиятелните олигарси, които стоят зад гърба му, нямат нищо против, да се запази настоящата ситуация на добри бизнес взаимоотношения. Но да получават директни нареждания от Москва...
 
От друга страна политическият и обществен натиск за присъединяване към Европейския съюз е наистина мощен и настоящата власт в Украйна трудно удържа проруския фронт. Управляващите уверяват, че процесът към членство в ЕС ще продължи, докато в същото време се надяват да запазят икономически изгодната топла руска връзка.
 
Този вариант обаче определено не влиза в плановете на Владимир Путин, изтъкват от БиБиСи. Той вече показа на Украйна какво може да очаква, ако се обърне на запад.
 
Руските здравни инспектори установиха сериозен проблем с украиските сладки и наложиха рестрикции на вноса. Граничният контрол беше засилен и влизането на украински граждани в Русия се оказа доста сложна задача. Енергийният гигант „Газпром“ пък припомни заплашително колко милиарда евро задлъжнения има украинската „Нафтогаз“.
 
Предупредителни изстрели, които ясно да демонстрират на украинците какво биха загубили, ако заложат на ЕС.
 
От БиБиСи правят интересно заключение, че въпреки всичко Русия може да се окаже на печелившата страна независимо от крайния избор на Украйна.
 
Ако Янукович даде зелена светлина на обвързването с Русия, Москва ще трябва да похарчи десетки милиарди, за да вдигне на крака затъналата украинска икономика. Киев ще получи и ключова роля в митническия съюз, като ще разполага с право на вето.  
 
Предвид събитията в Украйна е видно, че голяма част от украинците не искат и да чуят за нов брак по сметка с Москва, независимо колко много дава руската страна.  
 
Така интегрирането на настоящата Украйна в Евразиатския икономически съюз се превръща в голям риск и доста лоша сделка, най-малкото в краткосрочен план.

Ако Украйна се превърне в проблем за решаване на Европейския съюз, то Русия може да извлече само ползи без да прави и дава нищо.  
 
Ще получи предвидим съсед и по-атрактивни възможности за бизнес.  
 
Така загубата за Путин в краткосрочен план, може да се окаже от голяма полза за Русия в дългосрочен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

160

Държавна сигурност

преди 10 години

До Анонимен За дядо ми и за мен мога да кажа че сме българи но за теб съм сигурен че си без минало. А що се отнася до Добрич дядо ми е най уважавания човек в Добруджа който е създател на много неща там включително и Албена. А ако се чувсташ *** не съм ти виновен. А що се отнася и до потеклото на дядо ми то е българско и много повече от теб е направил за България защото от 43 г е войник а през социализма стигна до министър на земеделието и горите

159

Българин

преди 10 години

На многая лета и много успехов Вам, дорогой Владимир Владимирович!

158

БАЧКАТОР

преди 10 години

Див аграр е абсолютно прав -говори ви с факти, а вие като не можете да възразите, го ругаете.

fallback