Владимир Путин. Снимка: Reuters

Възпоменателната плоча за Леонид Брежнев на фасадата на блока в Москва, където покойният съветски лидер е живял, бе възстановена, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е признак за носталгията по Съветския съюз в Русия, която е в тон с призивите на президента Владимир Путин за уважаване на всички аспекти от националната история.

Според критиците Брежнев е управлявал СССР в период на политически репресии и икономическа стагнация. Мнозина руснаци обаче си спомнят за тези години като време на стабилност за Съветския съюз, който се разпадна през 1991 г.

Владимир Путин използва съветски символи, за да увеличи своята популярност и да насърчава патриотизма, като в същото време представя периода между колапса на Съветския съюз и своето идване на власт през 2000 г. като време на хаос, когато Русия е била поставена на колене и едва не се е разпаднала.

Попитан на годишната си пресконференция вчера за призивите за възстановяване на паметниците на Сталин, руският президент сравни съветския лидер с Оливър Кромуел. Неколцина възприемат водача на Английската революция от 17 век като "същия тип кървав диктатор", отбеляза Путин.

"Какво прави Кромуел различен от Сталин?", попита руският президент. "Той е изиграл много двусмислена роля в британската история. Неговите паметници си стоят, никой не ги събаря", коментира Путин за Кромуел.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков определи ерата Брежнев като огромен плюс за страната.

Възпоменателната плоча за Брежнев бе махната миналата година. Проучване на общественото мнение в Русия, проведено през април от независимия социологически институт "Левада", обаче показа, че повече от половината граждани на страната имат положително мнение за него. Според сондажа Брежнев има по-висок рейтинг от който и да било друг съветски лидер, както и от последния руски цар Николай Втори.

Плочата бе възстановена на внушителния блок в сталинистки стил по гражданска инициатива, която бе подкрепена от депутат от управляващата партия "Единна Русия".

Брежнев беше начело на СССР между 1964 и 1982 г., повече от който и да било съветски лидер освен Сталин, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase