Хеликоптер на руското министерство на извънредните ситуации излита в близост до колонията, в която беше Ходорковски. Снимка: Reuters

Бившият руски олигарх Михаил Ходорковски, който прекара над 10 години в затвора по обвинения, за които твърди, че са били политически и който беше помилван днес от президента Владимир Путин, е отпътувал за Германия, където се лекува неговата майка.

Още по темата
„При освобождаването си Ходорковски е отправил лична молба да му бъдат издадени документи за заминаване за чужбина. След освобождаването си той излетя със самолет за Германия, където се лекува майка му“. Това съобщиха от пресслужбата на руската Федерална служба за изтърпяване на наказанията, предаде РИА Новости.

По-рано днес пресслужбата на Кремъл съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за помилване на Ходорковски, който влиза в сила веднага.

Вчера след годишната си голяма пресконференция Владимир Путин, запитан дали ще амнистира Михаил Ходорковски, неочаквано отговори, че Ходорковски е подал молба за помилване, която ще бъде удовлетворена. „Той изтърпя сериозно наказание. Той се позовава на обстоятелства от хуманитарен характер, неговата майка е болна. Смятам, че предвид всички тези обстоятелства може да бъде прието съответното решение и в най-скоро време да бъде подписан указ за помилването му“, каза Путин.

Малко след освобождаването му днес от лагера, в който излежаваше наказанието си, дъщерята на Ходорковски – Анастасия заяви пред телевизия Дожд, че баща й е в добра физическа форма и добро здраве, предаде ИТАР-ТАСС.

Франция първа приветства помилването на Ходорковски, предаде Франс прес, като цитира изявление на френското външно министерство. В изявлението Париж приветства и приетия от руския парламент закон за амнистия, който ще доведе до предсрочното освобождаване и на пънкарките от Пуси райът. Външното министерство отбелязва като положителен факта, че Русия се е отказала и от съдебното преследване на хората от кораба Арктик сънрайз, които участваха в протестна акция на Грийнпийс в Арктика срещу Газпром.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase